Home » 2021 Fietsen en wandelen » Amsterdam Noord

Amsterdam Noord

Maandag 8 november 2021.

We starten vandaag ons fietsrondje in Sloten, een dorp aan de rand van de gemeente Amsterdam vlak bij Badhoevedorp. Via Nieuw Sloten en Slotervaart komen we bij Het Sieraad aan de Posjesweg. Dit gebouw gemaakt in de Amsterdamse Stijl, was aanvankelijk een ambachtsschool. De eigenaar van het rijksmonument is woningcorporatie IJmere. Het is nu een evenementenlocatie en er worden ruimtes verhuurd aan Volwassenonderwijs van het ROC.

Het Sieraad aan de Posjesweg

Bij de Bilderdijkstraat en de Da Costakade stond de fabriek van Lettergieterij Tetterode, waar grafische machines werden verkocht. Mijn schoonvader werkte daar als drukker. We fietsen door de smalle straten van de Jordaan. Aan de Nieuwezijds Voorburgwal zien we de achterkant van het Paleis op de Dam en de voorkant van het voormalige Amsterdamse hoofdpostkantoor. Dit heet nu Magna Plaza. Hierin zijn winkels gevestigd en ook wat horeca.

NDSM-terrein

Aan de IJ-kant van Station Amsterdam Centraal gaan ponten via de kortste weg naar de overkant. Die nemen we niet. Wij gaan met het pontveer dat ons naar het NDSM-terrein brengt. Het is daar een culturele broedplaats. Van 29 oktober t/m gisteren was hier kermis. De attracties worden nu afgebroken. Er is een hotel met drie suites in een voormalige hijskraan.

Weesperplein

De Buiksloterdijk met Zaankantachtige huisjes maakt deel uit van het Dam tot Damloop-parcours. Verder fietsen we door het landelijke gebied ten noorden van A10-Noord. De dorpen Zunderdorp en Ransdorp liggen vlakbij. Voorbij de Schellingwoudebrug komen we langs de ingang van de Piet Heintunnel. We passeren het Rijksmuseum en het politiebureau aan de Marnixstraat. De gevelbeelden van dit bureau worden schoongespoten met hogedruk.

Vondelpark

Vandaag weer door het Vondelpark en langs de Schinkel. In het Vondelpark staat een nieuw beeld van een neushoorn in het kader van ‘Kunst aan de Schinkel’ van Atelier van Lieshout. Het is erg rustig bij het recreatiegebied Oeverlanden bij de Oude Haagseweg. Er lopen hier en daar grote grazers. Een lang lint van een allegaartje van woonschepen ligt aan deze kant van de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Als we de molen van Sloten zien zijn weer ons startpunt van vandaag.

Op een mooie dag fietsen in Amsterdam met zus Margo, 38 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: