Home » 2021 Fietsen en wandelen » Stompwijk

Stompwijk

Dinsdag 7 december 2021

Bij Noordwijkerhout neem ik de rustige Leeweg naar de sportvelden van SJC aan de rand van Noordwijk. Pas bij Katwijk pak ik vandaag het fietspad door Natuurgebied Hollands Duin. Ergens onderweg tussen Katwijk en Wassenaarseslag staat Palviljoen De Duinen. In augustus 2016 stopte de Spaanse eigenaresse met deze koffie- en lunchzaak met terras. Nu staat het al vier jaar onaangeroerd. Er is nog geen nieuwe uitbater gevonden.

Hier in de duinen kom je geen kip tegen. Alleen bij Fletcher Hotel Duinoord staan veel auto’s geparkeerd. Verder fiets ik naar de watertoren bij Scheveningen. Linksaf ga ik het duingebied uit. Er staan talloze beveiligingscamera’s bij gebouwen met stevige hekken. Iets verder naast het gebouw van TNO is nog niet zo lang geleden een nieuw groot NAVO-gebouw neergezet. Het is goed omheind met hekken en rollen prikkeldraad.

In Wassenaar gaat een fietstunnel onder de N44 door. Nu kom je langs weilanden met natuurlijke oevers en de achterzijde van De Horsten. Een waterrijk gebied, de Vlietlanden, trekt ’s zomers veel watersporters aan. Nu is het hier erg stil. Aan de andere kant van de A4 fiets ik naar Stompwijk. De dorpsstraat heeft aan de linkerkant een sloot. Alle huizen aan deze kant hebben bruggen. Het klinkerwegdek is in slechte staat. De gemeente heeft posters opgehangen met het verzoek niet harder te rijden dan 15 km per uur.

Voorbij het dorp spreekt een mevrouw mij aan. Ze heeft gehoord dat de Intratuin in Zoetermeer erg mooi is in deze kersttijd. Zij vraagt of verderop in Stompwijk een links een fietspad is dat naar de skipiste in Zoetermeer gaat. Dat is het geval. ‘Ik zit maar in een stoffig huis; ik moest nodig voor een fietstochtje naar buiten’.

Over een kilometerslang smal pad, met links en rechts weilanden, rijd ik naar Zoeterwoude. De dorpsstraat is al weken afgesloten in verband met werkzaamheden aan riolering en wegdek. Op een geel bord staat dat dit tot en met 7 december is. Dat is vandaag. Aan een verkeersregelaar vraag ik of ik verder kan. ‘Als je maar op de stoep blijft, dan kan je verder’. Bij La Place aan het eind van het dorp ga ik aan de koffie.

In Leiden volg ik een deel van de Singels en verder de Haarlemmertrekvaart. Dan langs een rits woonboten en het woonwagenbuurtje. Bij Warmond weer eens over de tijdelijke fietsbrug terug naar de bollenstreek.

Fietsen naar Wassenaar en terug over Stompwijk, 71 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: