Home » 2022 Fietsen » Laagste punt van Nederland

Laagste punt van Nederland

Maandag 17 januari 2022.

Blue Monday. De weersverwachtingen zijn redelijk goed voor vandaag. Er hangt geen mist en er is ook zon besteld. We starten onze fietstocht bij de Toeristische Overstapplaats (TOP) aan de Noorderweg in Nieuwkoop. Langs de Nieuwkoopse Plassen fietsen we naar Zwammerdam. Hier zijn we bij de Oude Rijn, de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Zwammerdam is gebouwd rondom een dorpsplein. Andere dorpen in de Rijnstreek bestaan meestal uit lintbebouwingen.

Gouda

De rivier houden we aan tot in Bodegraven. Bij Reeuwijk liggen de Reeuwijkse Plassen. Die zijn ontstaan bij de Grote Ontginning in de 10e tot en met de 13e eeuw. We fietsen dwars door Gouda langs het gotische stadhuis uit de 15e eeuw. Bij de bloemenwinkel op de Nieuwe Markt staat het beeld De Kaasboerin (1988) van Ineke van Dijk.

Nieuwerkerk aan den IJssel ligt in de gemeente Zuidplas. Er is hier de laagste plek van Nederland, 6,76 m onder NAP. Het dorp is praktisch vastgegroeid aan Capelle aan den IJssel. In het nogal saaie dorp Nieuwerkerk is een viersterrenhotel van Van der Valk. We fietsen door langs de Zevenhuizer Plas naar het dorp Oud Verlaat. Hier zijn we bij de Rotte en de Rottemeren.

Bentwoud tussen Zoetermeer en Boskoop is nog een betrekkelijk jong bos van 800 hectare. Er zijn 2,5 miljoen bomen gepland en er is 80 kilometer aan wandel- en fietspaden aangelegd. In de zon fietsen we door Hazerswoude Dorp, Hazerswoude Rijndijk en langs de randen van Alphen aan den Rijn. Het laatste dorp vóór Nieuwkoop is Aarlanderveen.

Aarlanderveen

Fietsen met broer Bert: Nieuwkoop, Zwammerdam, Bodegraven, Reeuwijk, Gouda, Nieuwerkerk aan den IJssel, Oud Verlaat, Moerkapelle, Hazerswoude, Aarlanderveen, Nieuwkoop, 78 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: