Home » 2022 Fietsen » Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-Zuidoost

Zondag 30 januari 2022

Tussen Leiden en Nieuw-Vennep wordt gewerkt aan het spoor. Meer dan 100 man en veel groot materieel is ingezet.  Het grindbed wordt onderhouden en er komen nieuwe rails. Treinreizigers moeten tussen Leiden en Schiphol vandaag met de bus. Wij rijden vanaf de Kaagbrug over het fietspad evenwijdig aan het spoor. Bij de kruising van de Hoofdvaart bij Abbenes wordt een enorme waterpiekberging gemaakt.

Door de dorpen Burgerveen en Rijsenhout fietsen we op de ringdijk van de Haarlemmermeer met zicht op de Westeinderplassen. Bij Aalsmeer gaan we over een betrekkelijk rustige weg. Vliegtuigen gaan hier laag over. Toch worden er nog nieuwe luxe woningen gebouwd. In Oosteinde passeren we het grootste tuincentrum van Nederland dat overigens vandaag (op zondag) gesloten is.

Amsterdam-Zuidoost
Amsterdam Bajeskwartier

Voorbij de Kleine Poel komen we in Bovenkerk. De katholieke kerk hier stond een paar jaar geleden in de brand. Hij is inmiddels al voor een groot deel opgeknapt. Er hangt een soort thermometer aan de kerk, waarop het ingezameld bedrag is vermeld van Stichting ‘Actie Help ons uit de brand’. Wij gaan voor koffie met naar het café aan de overkant. Via Amstelveen zijn we in Amsterdam-Zuidoost. Dit is ons keerpunt. In de Ziggo Dome wordt deze dagen het internationale UEFA-Futsal toernooi gehouden.  Futsal is een soort zaalvoetbal. Maandag zijn er de kwartfinales.

Bij Macro op de grens van Duivendrecht en Amsterdam kan je nog benzine tanken voor minder dan twee euro per liter. Onze fietsen hebben geen benzine nodig. Daar waar eerder de Bijlmerbajes was, zijn werkzaamheden gestart voor een nieuwe woonwijk. Na het Amstelstation en de Berlagebrug komen we verderop in Zuid bij het standbeeld van bouwmeester H.P. Berlage. Na de oorlog kregen de straten die hier op uitkomen een andere naam. De nieuwe namen: Rooseveltlaan, Churchill-laan en Stalinlaan. Na de door de russen neergeslagen Hongaarse opstand kreeg Stalinlaan de naam Vrijheidslaan.

Amsterdam RAI

We gaan de Schinkel over en onder viaducten van de snelweg door. Aan de waterkant van het Nieuwe Meer maakt een man bijzondere bewegingen met zijn armen. Yoga of oosterse krijgskunst? Bij Sloten gaan we de brug over en zijn weer in de Haarlemmermeer. Vanaf Lijnden volgen we de rechte lijn van de Hoofdvaart naar Nieuw-Vennep.

Een rondje fietsen met broer Piet naar Amsterdam-Zuidoost. Heen via Aalsmeer en terug via Lijnden, 83 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: