Home » 2022 Fietsen » Galg  (RL 4)

Galg  (RL 4)

Dinsdag 8 november 2022.

De galg is een stellage waarmee veroordeelden door middel van ophanging ter dood werden gebracht. In het verleden was buiten  het stadscentrum vaak een vaste of stadsgalg opgetrokken, waar de stoffelijke resten werden ‘tentoongesteld’ (Bron Wikipedia). In de naamgeving van straten of gebouwen is aangegeven dat hier vroeger een of meer galgen stonden. Zo zijn er onder meer Galgenwaard (stadion in Utrecht), het Galgenpad in Naaldwijk, het  Galgenwater in Leiden en de Galgenberg bij Montferland. Wij beginnen vandaag onze wandeling bij bushalte Galgenweg in Hazerswoude Rijndijk.

Jeu de Boer, een boerderij waar je onder andere boerengolf kan spelen, is niet ver meer. Tot 1 april 2023 duurt het winterseizoen hier. Ze zijn gesloten. We lopen het erf over en klimmen over twee hekken vlak achter elkaar. Omdat het de afgelopen dagen veel heeft geregend is het best drassig. Gelukkig wordt het later minder. We hadden beter om kunnen lopen via andere knooppunten.

We verlaten de route uit het boekje om een bakkie te kunnen doen in Hazerswoude Dorp. Om 11.00 uur gaat Grand Café De Egel open. Dat is juist als wij komen aanlopen. Twee dames zaten op het terras en gaan nu ook naar binnen. Ze schenken hier een goede kop koffie. Terug gaan weer naar de route. Café Klein Giethoorn is in november ook gesloten. Dat had ik al gelezen op internet.  Het is hier wel een mooie omgeving.

Verder lopen we langs een weg waar veel boomkwekers wonen en werken. Het is een wat saaie weg. Het pad langs de Spijkerboorsche Wetering is weer een leuk pad. Er is een groen gebied ten zuiden van Alphen aan den Rijn met smalle en op andere plekken wat bredere paden. Archeon ligt aan deze kant van de stad. Er voert een groene strook naar de binnenstad. Bij het station stappen we op de sprinter naar Leiden Centraal.

Etappe 4 van de Romeinse Limes met zus Margo van Galgenweg bij Hazerswoude Rijndijk naar Alphen aan den Rijn, 14 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: