Home » 2022 Fietsen » Duivelsberg

Duivelsberg

Woensdag 30 november 2022

De Duivelsberg is een 76 meter hoge heuvel op de stuwwal ten oosten van Nijmegen, tussen Berg en Dal, Beek en de Duitse grens. Tot 1949 maakte het deel uit van het dorp Wyler in de Duitse gemeente Kranenburg. Na de tweede wereldoorlog behoorde de Duivelsberg tot de kleine Duitse gebieden die Nederland op 23 april 1949 annexeerde. In tegenstelling tot andere gebieden werd de Duivelsberg op 1 augustus 1963 niet aan Duitsland teruggegeven, maar bleef Nederlands.

Wij wandelen vandaag een oude NS-wandeling. De beschrijving is verouderd en klopt niet helemaal meer. Er staat wel een GPX-track op internet. De route begint in Groesbeek en eindigt bij Station Nijmegen Centraal. Voordat we vanuit Nijmegen met de bus naar Groesbeek gaan, lopen we eerst de stad in voor een kop koffie. We vinden een goede koffiezaak aan het Plein 1944.

Als bus 5 ons heeft afgezet bij halte De Oude Molen begint onze wandeling. Eerst een stuk over de Oude Zevenheuvelenweg. Het landschap is behoorlijk glooiend. Bij een scherpe afslag naar links staat een schoolbord bij een huis met een verwijzing naar de wandelroute. Het lijkt alsof je over hun erf loopt. Met het opsteken van onze hand groeten we de bewoonster. Verder worden de dalen en de verhogingen intensiever.

Het restaurant bij de Duivelsberg, Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, is open. Wij gaan in dit gezellig etablissement  voor een lunch. Ze hebben niet alleen pannenkoeken, maar ook andere eenvoudige gerechten, zoals uitsmijters en tosti’s. In de toiletruimte hoor je (kunstmatig) vogels zingen.

Hier in de buurt van de Duivelsberg is het slim op te letten op boomstronken die soms bijna aan het zicht zijn onttrokken door de afgevallen herfstbladeren. We lopen hier vooral door het bos. Soms gaan we hier weer naar beneden, de andere keer omhoog.

De Oude Kleefse Baan in Berg en Dal is een soort Lage Vuursche. Er zijn hier verschillende pannenkoekenhuizen vlak bij elkaar. We besluiten niet de hele route af te lopen maar in Berg en Dal vanaf halte De Hamer de bus naar Nijmegen te nemen. De bus staat al klaar. De chauffeur heeft nog een paar minuten de tijd om een sigaretje te roken.

Wandelen met zus Margo en broer Piet van Groesbeek naar Berg en Dal, 10 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: