Home » 2022 Fietsen » Leidsevaart

Leidsevaart

Zaterdag 10 december 2022

Voor de afwisseling vandaag een wandeling van huis uit. Door de polders loop ik in de ochtendmist via de Derde Poellaan naar Sassenheim. De Voogd aan het begin van het centrum is een goede plek voor een koffie. Veel mensen, vooral 65-plussers, zitten er nu aan een bakkie.

Lisse heeft zijn prachtig opgeknapte donjon D’Ever. Gemeente Teylingen heeft de Ruïne Teijlingen, ook wel de Stomp genoemd. Nederlanders van een zekere leeftijd kennen de locatie als een plek waar films van Bassie en Adriaan werden opgenomen.

Verderop kom ik aan de ’s Gravedamseweg (de N443), langs het ouderlijke huis van mijn moeder. Toen ik daar als kind op visite ging, moest je achterom omdat het huis geen voordeur had. Je ging door een poort. Je liep dan langs de achterdeuren en schuurtjes, waarin de wc, van een stuk of acht buurwoningen. Eén van de buren had een hond aan een ketting. Het was geen pretje om het beest te passeren.

Bij Piet Gijs ga ik de brug over en rechtsaf langs de Leidsevaart. Aan het begin liggen hier heel wat woonboten, ark na ark. Het is nog steeds mistig als ik de twee molens passeer. De ene staat aan de overkant van de spoorbaan in Lisse, de tweede in het Noordwijkerhoutse. Langs de Leidsevaart, ook Haarlemmer Trekvaart genoemd, loop ik zo’n vier á vijf kilometer. De trekvaart werd in het jaar 1657 in gebruik genomen.

Bij Halfweg steek ik de vaart en de spoorbaan over. In het oude treinstation van Lisse is nu een café-restaurant. Hier ga ik voor een lunch. Het is erg druk met vooral tientallen high-tea-dames.

Langs Kasteel Keukenhof en dwars door het centrum van Lisse kom ik bij het Lissese viaduct dat ernstig verzwakt is. Er moet veel aan gebeuren. Voorlopig mogen er geen vrachtauto’s en bussen over. Onderdoor kunnen alleen fietsen en voetgangers.

Wandelen: Lisse, Sassenheim, Voorhout, Noordwijkerhout, Halfweg en Lisse, 18 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: