Home » 2022 Fietsen » Utrecht

Utrecht

Dinsdag 27 december 2022

We lopen het Centraal Station uit en komen eerst langs de kantoren van de NS en daarna die van Pro Rail. Het hoofdkantoor van Pro Rail is gevestigd in gebouw de Inktpot. Op het dak staat een soort vliegende schotel, een kunstwerk van Marc Ruygrok. Het fraaie kantoorgebouw werd in 1921 gebouwd als Hoofdadministratiegebouw 111, kortweg HGB 111). De vader van Philip Fredriks werkte hier. De bekende Nederlander heeft hierover een verhaal geschreven, wat terug te vinden is op internet.

Tijdens de oorlog waren er op de Maliebaan in Utrecht hoofdkantoren van meer dan 15 nazi-instituten, waaronder de NSB, WA, Winterhulp, Volk en Vaderland, Sicherheitspolizei en de Wehrmacht. Nu is deze mooie laan vooral bekend, omdat hier  sinds 1954 het Spoorwegmuseum is gevestigd in het in 1874 gebouwde Maliestation.

We komen langs het Louis Hartlopercomplex, LHC, bij de Tolsteegbrug. Dit is een filmtheater, cultureel centrum en horecagebeuren. Op het pleintje staat een beeld van de in 2005 overleden volkszanger Herman Berkien.

Het Wilhelminapark. Als een van de eerste parken in Nederland is dit park erkend als rijksmonument. In 1887 kocht de gemeente Utrecht voor stadsuitbreiding het landgoed Het Hoogeland en kort daarna Oudwijkerveld. De eigenaar van het laatste stuk grond vroeg een stuk minder geld maar stelde als voorwaarde dat er een openbaar wandelpark moest worden aangelegd. In 1898 werd het park geopend en genoemd naar Wilhelmina die datzelfde jaar was ingehuldigd als koningin.

Halverwege de wandelroute kan je de route inkorten door aan de Biltsestraatweg op de bus te stappen naar Station Utrecht Centraal. Het hotel/café/restaurant aan de Biltsestraatweg is nu een asielzoekerscentrum. De deur van een containergebouw staat open. Hij staat vol met wasmachines en wasdrogers. Wij wandelen door en steken op voor koffie bij hotel Mitland, een kilometer verderop.

Daar waar nu het Griftpark is, stond eerder een gasfabriek en de Vaalt. Het terrein was sterk vervuild en kreeg de bijnaam Gifpark. Tussen 1992 en 2002 werd de bodem gesaneerd (ingepakt).

We komen weer in het centrum van de stad. Je kunt hier over de mensen lopen. Het is kerstvakantie en het is een dag zonder regen. We passeren onder meer het voormalige postkantoor en lopen over de Oude Gracht met werven.

Wandelen in Utrecht met zus Margo en zwager Leo, een Groene Wisselwandeling van 14 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: