Home » 2023 Fietsen en wandelen » Spaarnestad

Spaarnestad

Dinsdag 17 januari 2023.

Na Utrecht en Rotterdam is vandaag Haarlem aan de beurt. Op het Stationsplein nemen we eerst een kop koffie bij het koffiezaakje waar ook werkplekken per uur worden verhuurd. Aan de noordzijde van het station volgen we de gpx track van Groene Wissels. Eerst lopen we op kronkelige zandpaden van Staten Bolwerk. Later komen we in de bekende Haarlemse straten afgewisseld met smalle achteraf straatjes. Het valt ook hier weer op hoeveel koffietentjes er zijn. Zal de helft over een jaar verdwenen zijn als gevolg van de te betalen uitstelvorderingen van de Belastingdienst en de hoge energieprijzen?

We komen langs het Provinciehuis en wandelen door de Haarlemmerhout. Zo op de grens van Haarlem en Heemstede staan veel mooie vrijstaande huizen. Hier en daar worden hier woningen verduurzaamd. We komen uit bij het Spaarne. Bij de brug tussen Heemstede en Schalkwijk, niet ver weg van het voormalige Diaconessenhuis, gaan we met een trap naar de onderkant van de brug.

Nu lopen we aan de andere kant van het Spaarne. Een smal wandelpad voert langs de houtzaagmolen De Eenhoorn. We lopen op de betrekkelijk  rustige Zuid-Schalkwijkerweg en Noord-Schalkwijkerweg. Bij de Slachthuisbuurt naderen we het centrum van Haarlem. We blijven aan de oostkant van het Spaarne wandelen. Aan de overkant ligt het Teijlersmuseum. Wij drinken een glas thee bij In den Swarten Hondt.

We passeren weer een fraaie molen en komen langs de voormalige koepelgevangenis. Er is nu een bioscoop in de kelder van de koepel. Er worden ook onder meer studentenwoningen gemaakt in de oude gevangenis. We gaan nog een stukje aan de andere kant van het Spaarne lopen en komen langzamerhand bij de spoorlijn van Amsterdam naar Haarlem. Nu is het niet ver meer naar Station Haarlem.

Wandelen met broer Piet, Groene Wissel Haarlem, 15 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: