Home » 2009a Santiago de Compostela » (1) Brood doorsnijden?

(1) Brood doorsnijden?

Dag 1, maandag 4 mei 2009. Van Chartres naar Morée, 90 km.

Het duurt even voor de douche warm is, maar daarna heerlijk gedoucht in de jeugdherberg van Chartres. Er zijn maar een paar gasten van zondag op maandag. Tussen half 9 en 9 vertrek ik. Het is nog niet erg warm, maar de zon schijnt. Wat wil een mens nog meer?

Net buiten de stad kom ik een echtpaar uit Apeldoorn tegen. Zij sliepen op de camping. Ze hebben degelijke fietsen met boodschappentassen, een zware tent en stoeltjes. De man wil zijn vrouw op de kiek zetten bij een paaltje met het teken van Santiago erop. Omdat ik wel kan zien dat het Nederlanders zijn, vraag ik hen of ze er niet allebei tegelijk op willen. Wel zo gezellig voor thuis. Onderweg zie ik zo nu en dan een haas er als een haas vandoor gaan. Ook zie ik fazanten tussen het maïs of het graan.

In Bonneval is de straat geblokkeerd omdat er markt is. Ik koop er gelijk wat tomaten voor op het brood. Dan zie ik dat de marktkoopman pal voor het gemeentehuis staat. Daar staat een bord richting de VVV. De VVV blijkt echter gesloten, daarom maar het gemeentehuis in voor een stempel. De mevrouw aan de balie snapt zonder dat ik al iets gezegd heb, dat ik voor een stempel kom. Daarna nog even een stokbrood gekocht. De bakkersvrouw vraagt of ze het brood moet (door)snijden. Ik zeg: “nee”.  Per slot van rekening heb ik een mes bij me en een stokbrood kan je ook breken. Bij fietstochten in latere jaren liet ik het stokbrood wel regelmatig doorsnijden. Dat is makkelijker op te bergen in de fietstassen.

Als ik weer op pad ga nog even gesproken met een Fransman, die vraagt of ik naar Compostela ga en waar ik vandaan kom. Onderweg vooral in het stroomgebied van riviertjes gereden. Je moet dan niet denken dat je steeds aan de oever van de rivier rijdt. Alleen zo nu en dan ga je vlak langs de rivier, meestal er wat verder vandaan. Daarom moet er soms ook wel wat geklommen worden.

In Morée zie ik een banier, waarop staat “gemeentecamping 500 m”.  Ik neem de zijweg, want het is al tegen 5 uur. Ik zet me tent op op deze rustige niet al te grote camping aan een meertje. De Apeldoornse mensen hebben daar ook hun tentje neergezet. Het zijn nu mijn buren. Hij gaf tot voor kort technisch onderwijs op een school. Hij werd overcompleet en mocht daarom met buitengewoon verlof voor anderhalf jaar tot zijn vut.

Ik had een groot bord aan de weg gezien dat er in dit dorp een restaurant is. Na het douchen die kant op. Als ik voor de tent staat is die gesloten. De baas vertelt het mezelf. Ik vraag naar een ander restaurant. Nu die zijn er niet in Morée, wel 7 km verderop. Dat is me te gortig. Op mijn verzoek vertelt hij mij waar de supermarkt is. Die is gelukkig nog open. Ik kom vanavond niks te kort en nu heb ik gelijk alvast brood voor het ontbijt van morgen.

Fietsen naar Santiago 2009


1 reactie

  1. ajmh schreef:

    Prachtich eiland! Heb zelf in het noorden gezeten, veel rustiger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: