Home » 2009a Santiago de Compostela » (3) Als God in Frankrijk

(3) Als God in Frankrijk

S

Dag 3, woensdag 6 mei 2009. Van Tours naar Châtellerault, 90 km

Afgelopen nacht heb ik mijn netbook opgeladen, dankzij m’n  Zuid-Europese tussenstekker en een wasje gedaan, dankzij mijn universele afvoerstop. Ook heb ik mijn telefoon opgeladen.

Vanmorgen ontbijt ik samen met de gepensioneerde vrachtwagenchauffeur uit Brabant. Hij was ergens onder Parijs gestart, nadat hij met een vrachtwagen daarheen was meegereden. Hij gaat tot de Pyreneeën en buigt dan weer een stukje naar het noorden volgens de route van het boekje Frankrijk over oude wegen. Zijn vrouw komt hem met de auto oppikken de dag na Hemelvaart.

Als ik 6 km weg ben, net goed en wel uit Tours, roept een mevrouw ‘Bravo, bravo!’ en klapt in haar handen van achter het stuur van haar auto. Heel kort daarna loopt de ketting ervan af. Inmiddels weet ik dat het niet moeilijk is om de ketting er weer op te leggen, maar je krijgt altijd zulke vuile handen. Ik offer een plastic zakje uit mijn voorraad eraan op en klaar is Kees en mijn handen nog schoon.

Rond half twaalf kom ik een wandelende pelgrim tegen onderweg naar Santiago. Ik loop een stukje met hem op. Hij komt uit Parijs en wil rond half juli in Santiago zijn. Hij loopt gemiddeld 40 km per dag. Deze man maakt een foto van mij en ik één van hem. Hij zal de foto van mij opsturen naar mijn e-mailadres.

[DW: Een jaar later de foto ontvangen]

Om 11.45 neem ik mijn lunch, gezeten op de voet van een kruisbeeld op een kruispunt van boerenwegen. Ik voel me als God in Frankrijk. Met mijn, een uur geleden bij een bakker gekocht, stokbrood tezamen met tomaat van gisteren van de Lidl, heb ik een geweldige lunch. Het is een erg rustige Franse omgeving hier. Mijn water is op. Ik zie een mevrouw in de tuin van het boerderijtje achter het kruisbeeld. Ik vraag om wat water. Ze zegt Oké en komt met anderhalve liter bronwater aanzetten. Gratis. Om 12.00 uur hoor ik het alarm van de BB. Het is de eerste woensdag van de maand. Bij ons in Nederland  is dat de eerste maandag van de maand.

Halverwege de geplande route van vandaag, in St. Mauré,  zijn om 12:30 uur het kasteel, de kerk, het gemeentehuis en de VVV dicht. Alles is van 12:00 tot 14.00 uur gesloten. Lunchpauze. Dan maar geen bezoekjes hier. Verder gaat mijn fietstocht.

De stad Châtellerault kom ik binnen over een fietsbrug gelegen langs een oude spoorweg. Vergane glorie. Het ziet er erg verwaarloosd uit. Het pad langs de rivier zou slecht zijn volgens het routeboekje. Dat valt erg mee. Opgeknapt? Het rijdt wel erg prettig met GPS. Het boekje heb ik overigens altijd wel bij de hand.

Om 16:30 uur kom ik aan op de gemeentecamping van Châtellerault. Ik moest wel een paar keer de weg vragen. Het ligt aan de rivier. Aan de andere kant van het water gaat regelmatig een trein langs. Dat staat ook in het boekje. Ik was gewaarschuwd. De beheerder is aan het schilderen. Daarom is het sanitairgebouw voor het grootste deel gesloten. Alleen het invalidentoilet en idem-douche zijn open. Lijkt me prima. Lekker ruim opgezet. Rond de kinderspeelplaats zijn een paar picknicktafels. Daar kan ik morgenochtend even zitten als ik uit de slaapzak ben gekropen. Brood en beleg koop ik wel in de stad. Dat is vlakbij.

Nadat ik de tent heb opgezet vraag ik de beheerder of ik de enige klant bent. Hij zegt: Tot nu toe, ja.  Na wat dagelijks gekeutel ga ik op de fiets naar het centrum. Bij de VVV vertellen ze me waar de kerk van St. Jacques is. Ik vraag al vast maar een stempel van hier. Als ik de Église St. Jaques toch niet kan vinden, zoek ik maar een plekje op het terras op tegenover het stadhuis. Er rijdt weliswaar verkeer langs maar het is toch een levendig terras. Het is natuurlijk geen Tours! Nu aan het eind van de middag/begin van de avond is het lekker zonnig weer. Van Roel hoor ik aan de telefoon dat het weer in Nederland niet zo geweldig is. Ik had dit gisteren ook al op nu.nl gezien.

Fietsen naar Santiago in 2009


1 reactie

 1. Henk schreef:

  Hoi Dick
  Ik heb deze web-log van jou meerdere malen bezocht.
  Mijn belangstelling gaat vooral uit naar de berichtjes en de foto’s uit het awd gebied.
  Gewoon een hele leuke web-log.
  groetjes van een awd fan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: