Home » 2009a Santiago de Compostela » (27) Hele dag in Santiago en naar huis

(27) Hele dag in Santiago en naar huis

Fietsen naar Santiago. Dag 27, zaterdag 30 mei en zondag 31 mei 2009. In Santiago zonder fiets.

Als de wekker op mijn mobiel afloopt, heb ik goed geslapen. In de oude binnenstad kan ik al vroeg terecht voor een ontbijtje. Het is in deze zaak redelijk druk met vooral Spaanse mensen. Ook hier zie op de markt mensen van het platteland hun eigen groenten verhandelen. Langzaam komen ook de toeristen en pelgrims de straten bevolken. Bijna alle straten in de binnenstad zien er indrukwekkend uit. Santiago is een erg mooie stad. Om half tien regel ik bij het reisbureau een ticket voor een vliegtuig via Madrid naar Schiphol. Frans uit Pijnacker is d’r ook. Hij koopt een ticket voor dinsdag.

P1010263

De kathedraal van Santiago de Compostela

Om twaalf uur ga ik naar de kerk. Ik vind nog met moeite een plekje. De kerk is bomvol. Aardig wat mensen zitten op stenen randjes of hebben een staanplaats. Het wierookvat slingert vandaag niet door de kathedraal, maar toch is het indrukwekkend.

Van alle landen wordt afgeroepen hoeveel pelgrims gisteren hun getuigschrift hebben opgehaald. Ik had eerder gehoord dat in vroegere jaren alle pelgrims van de dag ervoor werden opgenoemd. Maar die waslijsten werden te groot. Op een bepaald moment schudt iedereen zijn buren in de kerk de hand.

In de stad kom ik de jongeman uit Barcelona nog even tegen, waarmee ik gisteren kersen zat te eten. Twee fietsers uit Leiderdorp en Voorhout zetten mij op de foto bij de kathedraal. Verder is het vandaag weer zo’n warme dag als gisteren. Daarom ga ik een tijdje in het park op een bank zitten.

’s Avonds pik in nog een paar biertjes op een terras aan de rand van de oude stad. Daar komen veel mensen langs. Ik kom nu geen bekenden meer tegen.

Zondagochtend ga ik met de bus naar de luchthaven van Santiago. Vandaar ga ik via Madrid naar huis. Op Schiphol staan Joke en Bas mij op te wachten. Leuk.

Het was de moeite waard.


4 reacties

 1. Leo Walraven schreef:

  Hoi Dick,
  Van harte gefeliciteerd met de voltooing van deze zware maar mooie reis. Ik heb nooit geweten dat Santiago zo´n big business was. Nogmaals onze complimenten.
  Ik bel je snel om even bij te praten, eerst maar weer even aan je geliefden thuis wennen. Leo

 2. Ben van der Vegt schreef:

  Dick

  Helaas de laatste 1 1/2 week jou niet meer aangetroffen tijdens de camino. Koos en ik hadden het nog weleens over jou hoe het met jou zou gaan. We hoopten jou in Santiago aan te treffen. Helaas was dat niet het geval. Wij zijn afgelopen woensdag, 27 mei aldaar aangekomen en op zaterdag, 30 mei per vliegtuig vertrokken naar Nederland. Ik moet zeggen, dat je een leuk dagboek middels deze site hebt bijhgehouden. Erg herkenbaar. Als ik nog foto’s tegen kom waar jij ook opstaat, zal ik deze mailen. Omgekeerd ook graag. Dick leuk je te hebben ontmoet. Ik vond het erg plezierig. Misschien tot horens.
  Gr. Ben van der Vegt.

 3. Piet schreef:

  Dick, welkom thuis in Nederland, waar ook Spaanse temperaturen heersen op het moment. Kan je lekker rustig acclimatiseren.

 4. Piet schreef:

  Dick, het moet 1916 of 1917 geweest zijn.
  Op de foto is Pa zo ongeveer 3/4.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: