Home » 2009 Elberadweg » (4) Duifjes op de Dom

(4) Duifjes op de Dom

Archief

Kalender van berichten

augustus 2009
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Weblogstatistieken

  • 78.774 hits

S

Dag 4, woensdag 26 augustus 2009. Fietsen langs de Elbe van Lenzen naar Havelberg, 74 km.

De tocht voert vandaag verder aan de DDR-zijde van de Elbe, betrekkelijk dicht langs de rivier. We zien veel vogels, koeien en wilde bloemen. Het is mooi weer en we hebben geen last van tegenwind.

We komen langs een herdenkingsmonument voor de gevallen Elbevluchtelingen. Ook staat ergens een oude uitzichttoren met de resten van een schijnwerper op het dak.

Wittenberge – niet te verwarren met Lutherstad Wittenberg – valt ons wat tegen. Ze hebben het grootste torenuurwerk van Europa. Het hangt niet aan een kerktoren of een stadspoort, wat je zou denken, maar aan een fabriekstoren. De arbeiders konden in de DDR-periode door deze klok altijd op tijd op hun werk komen. Erg belangrijk in de “ehemalige” DDR.

Als we in een theetuin bij een boerderij zitten, komt een groep fietsers langs die we gisteren ook zagen. Ze zaten toen bij ons op het pont. Ze hebben een reisleider bij zich en rijden op huurfietsen van een bedrijf dat ook het vervoer van koffers van hotel naar hotel langs de Elbe regelt.

Rühstädt is een ooievaarsdorp. Op bijna alle torens zien we ooievaarsnesten. Waarschijnlijk zijn de vogelouders met hun kinderen allemaal allengs uitgevlogen. Wij zien ze niet meer.

In Havelberg vinden we het wel genoeg, hoewel we nog niet echt moe zijn. Verderop zijn alleen kleine dorpjes. Gisterenavond viel lenzen wat tegen. We zijn benieuwd wat Havelberg ons te bieden heeft. Ongeveer 1 km van het centrum omhoog tegen de heuvel vinden we een leuk pension. De eigenaar ging, toen zijn kinderen nog klein waren ieder jaar naar vakantieparken van Center Parcs in Nederland, zegt hij.

De pensionbaas vertelt ook hoe we het beste te voet naar de stad kunnen gaan. Het is een tussendoorpad dat bij de Dom uitkomt Wij bezoeken de prachtige domkerk. Een restaurant aan het domplein biedt uitzicht over de lagergelegen stad. Een ideaal plekje voor ons. Ook hier hebben ze Erdingen Weissbier.

Als het donker wordt, worden ouderwetse olielampjes op de tafels gezet. Rijen vogels zitten op een hoge rand van de Dom.

 


1 reactie

  1. Piet schreef:

    Ja, Dick, dat zijn knappe biertjes van Erdinger. In tegenstelling tot ons Witbier, is dit Weissen-bier. (Tarwebier) Die zijn knap koppig trouwens, kan ik me herinneren. (Vaag);)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: