Home » 2009 Elberadweg » (8) Stellingen

(8) Stellingen

Archief

Kalender van berichten

augustus 2009
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Weblogstatistieken

  • 77.727 hits

S

Dag 8, zondag 30 augustus 2009. fietsen van Dessau-Roßlau naar Lutherstadt Wittenberg, 46 km

We maken in Dessau nog even een foto van de Zeven Zuilen en van het Bauhaus. Tussen haakjes: ze noemen het wel de 7 zuilen, maar het zijn er in werkelijkheid acht. Bauhaus zette een nieuwe architectonische stroming op de kaart. Volgens mij is onder meer de voormalige Van Nelle Fabriek in Rotterdam-West gebouwd volgens het Bauhausconcept.

In Wörlitz bekijken we een park met een slot. De mevrouw die een groep Duitse toeristen rondleidt vraagt mij wat snauwerig om hier niet te fietsen maar af te stappen. De toegangsweg naar het dorp wordt nu vernieuwd evenals de brug. Deze laatste wordt in middeleeuwse stijl hersteld. Dat is nu nog niet te zien. Wel dat er volop aan gewerkt wordt. Pal aan het begin van het dorp staat een in verre staat van ontbinding verkerende Gaststätte die ook helemaal zal worden opgeknapt. Hier in Oost-Duitsland kan je zien waar de Europese subsidies blijven.

In Wittenberg nagelde Luther zijn stellingen aan de kerkdeur. Dit was het begin van de reformatie. De kerkhervormers maakten zich boos over de heiligenvereringen, de aflaten, en nog wat zaken, die welig tierden in de toenmalige Katholieke kerk. De jeugdherberg van Wittenberg is midden in het oude centrum naast de burchtkerk. Wij vinden daar een kamer. We hebben nog volop tijd om de bezienswaardigheden van Wittenberg te bekijken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: