Home » 2011 Grote Rivierenpad » [R 12] Flipje Tiel

[R 12] Flipje Tiel

Archief

Kalender van berichten

november 2011
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Weblogstatistieken

 • 78.715 hits

S

Zondag 6 november 2011

Grote Rivierenpad, LAW 6, van Hoek van Holland naar Kleef. Etappe 12, wandelen met Bert van Tiel naar Dodewaard 25 km. Tot en met vandaag 256 km.

De fiets/voetveer bij Tiel gaat – omdat het vandaag zondag is – pas om 10 uur voor het eerst naar de andere kant van de Waal. Dit geeft ons de gelegenheid om gedurende een klein uur de binnenstad van Tiel eens goed te bezien. Natuurlijk zijn de winkels dicht en ook hoegenaamd alle horecagelegenheden. Ineens is het op een pleintje erg druk met Turkse Nederlanders in zondagse pak. Wat is er aan de hand? De moskee gaat zeker net uit. De mannen praten met elkaar en maken weinig aanstalten om snel naar huis te gaan. We vragen het aan één van de mannen. Hij vertelt ons dat het vandaag offerfeest is. Ze zijn de dag hier in de moskee om 7:00 uur begonnen met een gezamenlijk ontbijt, daarna heeft de imam het woord gevoerd en vertelt dat ze goed moeten zijn voor de mensen die het minder hebben, zieken en de buren. Ik zeg tegen hem, dat ik alleen maar mannen zie en geen vrouwen. ‘Hebben jullie geen vrouwen?’. Zijn antwoord is, dat er vandaag ongeveer 1.000 mannen in de moskee waren en er daarom geen plek meer over was voor vrouwen. Normaal komen vrouwen in de bovenzaal om te bidden. Later maken we nog een babbeltje met de Turkse bakker. Hij biedt ons zelf aan om bij hem een croissantje te komen eten.

Er is in Tiel een plein dat Markt heet. Dat is waarschijnlijk het plein waar het in de Middeleeuwen in Tiel een drukte van jewelste was. Nu niet. Er is daar niks te zien of te doen. Een plein met de naam Plein is een echt horecagebied met cafeetjes van allerlei soort. Ook is hier het Flipje- en Streekmuseum. Voor een café-restaurant met de naam Santiago zit een oudere dame aan een bakkie cappuccino. Het is waarschijnlijk de eigenares die vandaag niet kon uitslapen. Even staan we in dubio om bij haar ook een kop koffie te bestellen. Het toeval wil dat we net vijf minuten eerder koffie uit onze thermoskan hebben gedronken op een ander terrasje uit de wind bij een restaurantje wat nog niet open was. We zien een kunstwerk ter herdenking van Joden uit Tiel die hier in de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd. Als we een gangetje door lopen zien we een gebouw dat waarschijnlijk vroeger de synagoge was. Het is nu een moskee. Hier zien we vooral Afrikaanse vrouwen in feestelijke kleurrijke jurken naar buiten komen. Ook zien we een paar mannen in lange witte jurken naar buiten komen. Ook met deze mensen praten we over de feestdag die zij vandaag vieren.

Op ons gemak wandelen we door de stadspoort naar het pontje. Het is 9:50 uur en hij staat al klaar. De dieselmotor van het vaartuig staat volop te ronken. Precies om 10 uur gaat het veer van wal. Er komt net een grote boot met containers langs. Dat vormt geen obstakel. Het fiets/voetveer gaat met een grote boog naar de overkant. Bij hotel-café het Veerhuis worden de tafeltjes schoon gemaakt. We groeten de ober die een jack over zijn kelneroutfit aanheeft.

Als we langs het dorp Wamel wandelen constateren we dat de zon nog ver te zoeken is. We zullen hem later ook niet zien. Het blijft vandaag een grijze dag. Bij Beneden-Leeuwen gaan we over de Prins Willem-Alexanderbrug weer naar de noordkant van de Waal. Het dorpshuis van IJzendoorn heeft een grindterras met tafeltjes en stoeltjes. Het ziet er niet naar uit, dat ze vandaag nog van plan zijn open te gaan. Op het schoolpleintje van de basisschool naast het dorpshuis eten we onze meegenomen botenhammen op. In het dorp Ochten is een cafetaria aan de route. We gaan hier voor een broodje kroket. Alle klanten zitten binnen in plaats van op de stoeltjes buiten. Het is een stuk frisser dan gisteren.

Hier en daar liggen plassen op de halfverharde weg door de Ochtensche Buitenpolder. Het pont naar Druten gaat niet buiten de zomermaanden. Dat is voor geen probleem, omdat ons pad hier rechtdoor naar Dodewaard gaat. Van hier is het niet ver meer naar het station Hemmen-Dodewaard. Van één wachtlokaal zijn alle ruiten van veiligheidsglas aan diggelen geslagen. Er liggen stapels glaskorrels. Een boemel brengt ons weer naar Tiel waar we overstappen op een NS-trein.


3 reacties

 1. dickwalraven schreef:

  Beste Jopie,
  Dat lijkt me een goed idee. Het Veerhuis is een ouderwets restaurant aan de overkant van de Waal vanaf Tiel.

 2. jopie schreef:

  Heb de mooie foto’s bekeken op je 50+ site, ga met m’n loge’s
  volgende week ook deze reis maken. Het lijkt mij zo leuk vooral
  het Flipje- en streekmuseum en “het Veerhuis”.

 3. Marja schreef:

  Leuke foto! Ik heb mijn moeder beloofd dat ik ook een foto van Marleen en Derk zal opsturen.
  Marja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: