Home » 2011 Grote Rivierenpad » [R 11] Tichelgaten Buren

[R 11] Tichelgaten Buren

Archief

Kalender van berichten

oktober 2011
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Weblogstatistieken

  • 78.715 hits

S

Maandag 31 oktober 2011

Grote Rivierenpad, LAW 6, van Hoek van Holland naar Kleef. Etappe 11, wandelen van Geldermalsen naar Tiel, 22 km. Tot en met vandaag 231 km.

Op het fietspad naar Tricht zijn vandaag op dit tijdstip, rond 8 uur, veel scholieren per fiets of scooter onderweg naar school of de trein. Tricht stelt als plaats niet veel voor. Wat het meest opvalt is de kerk. Voor de kerk in een parkje staat een beeld van de apostel Paulus gemaakt door een Hongaarse kunstenaar. Buiten het dorp Buurmalsen was vroeger een kasteel. Boerderij Reygersfoort met gracht verwijst qua naam naar dit kasteel.

De Tichelgaten van Buren, ook wel de Put van Buren genoemd, is een verrassend mooi gebied. Vóór 1940 heeft een steenfabriek de hier aanwezige klei gebruikt voor de productie van stenen. De zandgronden die onder de klei zaten vormen een voedingsbodem voor allerlei bijzondere planten. Ook zijn er verschillende vennen en plassen. Een boer heeft hier ingespeeld op de trend om actiever te recreëren. Er staan op zijn erf allerlei klim- en kruipdoor attributen. Er is een sanitairgebouw en een boerencafé. Alleen alles ziet er hier vandaag erg stil en gesloten uit.

Buren is een mooi stadje. Na een park, waar vroeger een kasteel stond, kom je de stad binnen door een poort. Bij de kerk staat een beeld van Anna van Buren en haar man Willem van Oranje. Het kasteel wat bij Buren stond was ooit in het bezit van de Oranjes. Buren heeft niet de vorm van Muiden of Willemstad maar is wel een vestingstad met stadswallen.

Aan de Beemsestraat ten noorden van Kerk-Avezaath worden appels aangeboden op een tafeltje. Er staat een geldbakje bij. Ik nam vanmorgen twee appels van huis mee in mijn rugzak en ik heb ook geen zin om een paar kilo appels mee te zeulen. Je snapt het al. Ik koop hier geen appels onderweg. Niet ver hiervandaan staat kasteel Zoelen. Het ziet er mooi opgeknapt uit. Een bordje Verboden Toegang Privé Eigendom moet bezoekers van het erf afhouden.

Als ik de Betuwelijn en de A15 heb gekruist heb ben ik in de stad van Flipje, Tiel. Hier op het station staat mijn trein richting Utrecht al voor me klaar. Het was een mooie herfstdag, absoluut niet koud en nog aardig wat zon ook, vooral ’s middags.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: