Home » 2011 Grote Rivierenpad » [R 13] Basje loopt weg

[R 13] Basje loopt weg

Archief

Kalender van berichten

november 2011
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Weblogstatistieken

  • 78.774 hits

S

Woensdag 23 november 2011

Grote Rivierenpad, LAW 6, van Hoek van Holland naar Kleef. Etappe 13, wandelen van Dodewaard naar Oosterhout (Gld) 21 km. Tot en met vandaag 277 km.

De ramen van veiligheidsglas van de abri op station Hemmen-Dodewaard zijn weer gerepareerd. Niets wijst meer de amok van jonge dronken Gelderlanders. Het is nog wat mistig of moet ik zeggen nevelig.

De heerlijkheid Hemmen straalt vandaag op dit moment van de dag – rond 10.00 uur – veel rust uit. Er is een B&B en ook een terras vlak bij het plaatselijke kerkje. Alles is dicht. Of het terras gaat vandaag later open of helemaal niet. Ik vermoed het laatste. Een paar schilders zetten een herenhuis opnieuw in de verf. De toegang tot het park is afgesloten omdat er een nieuwe duiker in het slootje moet worden gemaakt. Met wat kunst- en vliegwerk lukt het me om toch via deze ingang het park in te komen. Er zijn mooie vijvers en er de funderingen van een oud kasteel zijn zichtbaar. Er worden hier nogal wat honden uitgelaten.

Het volgende dorp is Zetten. Hier zie je winkels van de bekende merken, zoals Hema, Trekpleister, Albert Heijn en C1000. Bij deze laatste winkel holt een moeder naar buiten en roept: Bas blijf staan. Een ventje rent tussen de geparkeerde auto’s het plein op. Als de peuter bij zijn kraag is gepakt wordt hij door zijn geschrokken moeder de winkel weer ingesleurd. Bij de bakker een stukje verderop is een mooie en ruime koffiehoek ingericht. Geïnspireerd door het reclamebord bij de deur bestel ik een koffie met warme apfelstrüdel. De mevrouw van de bakkerszaak zegt dat ze niet weet of dat wel gaat. De waterleiding is gesprongen. Ik zie inderdaad een monteur in een kelderluik staan. Over vijf minuten is er weer water. Dat lijkt me niet erg. Ik krijg in elk geval verse koffie.

Tot nu waren de wegen en paden prima begaanbaar, maar aan de andere kant van de A50 is het wat modderig op de eenzame weg richting kasteel Loenen. In de boskant langs de weg vliegt een fazantenhaan op. Later kom ik nog meer fazanten tegen. Uitgezet voor de jacht?

Bij Landwinkel De Grote Doorn ga ik voor een kop thee. Het is inmiddels 13.00 uur. Met de eigenares praat ik over het boekje van het Grote Rivierenpad, door haar nog het Lingepad wordt genoemd. Zijn vind het jammer dat niet in het boekje is vermeld dat wandelaars bij haar koffie of thee kunnen drinken. Ik kan haar vertellen dat op de site van het boekje dit inmiddels wel is aangegeven. Ze vraagt me of het slim is om een bord met een grote kop en schotel bij het hek neer te zetten. Het lijkt mij een goed idee. Ze vraagt of ik uit de buurt kom. Als ik zeg dat ik uit de Bollenstreek komt, vertelt ze me dat haar broer in Lisse woont en getrouwd is met een dochter van L, de eigenaar van een bekende beddenspeciaalzaak in Lisse. Voorbij Slijk-Ewijk gaat de route een stuk over de Waaldijk.

In Oosterhout (Gld) vind ik snel de bushalte. Een groep van meer dan 150 zwanen vliegt over. Omdat de bus pas over 25 minuten gaat heb ik nog even de tijd om hier wat rond te kijken. Tegenover de bushalte staat een kerk met het een beeld van het Heilig Hart. Het café naast de kerk ziet er wel erg rustig uit. Of het is helemaal gesloten of wordt alleen nog gebruikt voor bruiloften en partijen. Zo te zien is er verder niets te beleven in dit dorpje grenzend aan een grote nieuwbouwwijk van Nijmegen.

Al met al was het vandaag weer een mooie wandeling. Helaas had ik voor het weer niet naar Geldeland hoeven te gaan. Ik zie vandaag voor het eerst even de zon als ik bij Utrecht in de trein zit. In het westen van het land was het de hele dag zonnig.

Het traject van vandaag:
Station Hemmen-Dodewaard, Hemmen, Zetten, Herveld Noord, Herveld Zuid, Loenen, Slijk-Ewijk, Oosterhout.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: