Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » [J 08] Te voet naar Veere

[J 08] Te voet naar Veere

Archief

Kalender van berichten

maart 2012
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Weblogstatistieken

  • 77.720 hits

Vrijdag 16 maart 2012. Jacobswegen in Nederland. Traject van Haarlem naar Brugge. Vandaag de achtste etappe van Neeltje Jans naar Veere, 18 km. Tot en met vandaag 179 km.

windmolens

Eiland Neeltje Jans, windmolens

De buschauffeur die ons van Middelburg naar Neeltje Jans brengt is dezelfde die ons gisteren van Neeltje Jans Naar Renesse reed. Hij kent ons nog. En stuk frisser is het vandaag, merken we als we bij het Deltapark uitstappen. Joke zet de capuchon van haar jas op. We ervaren dat eiland Neeltje Jans best een groot eiland is. Ondanks dat het verkeer met een vaartje van 100 km per uur over de doorgaande weg rijdt is het daar waar wij wandelen oorverdovend rustig. Veel meeuwen zitten op de stenen dijk.

Veerse Dam

Veerse Dam

 

Na het eiland lopen we net als gisteren weer over een pijlerdam, de stormvloedkering. Deze dam is even lang als de twee van gisteren samen. Onze koffie nuttigen we in een chique wellness-hotel voorbij bungalowpark De Banjaard. Onderweg vertelde een man, die hier ergens in de buurt een zomerhuisje heeft, dat je in het hotel kan laten masseren. Het zal wel. Wij komen voor de koffie en een sanitaire stop. We zijn de enige gasten in het restaurant, op de directrice na die een gesprek heeft met een vertegenwoordiger. Zo nu en dan zie je een vrouw in badjas over de gang lopen.

Vrouwenpolder

Vrouwenpolder, strandhuisjes

We lopen over de Veerse Dam. Deze dam sluit het Veerse Meer af van de zee. Voor de afsluiting in 1961 heette dit meer het Veerse Gat. Voorbij de dam zijn we in Breezand bij Vrouwenpolder. Breezand heet Breezand omdat het strand hier erg breed is. Hier nemen we bij een paviljoen ons tweede bakkie koffie. Het weer klaart wat op, maar de zon die beloofd is is nog niet te zien. De laatste vijf kilometer naar Veere lopen we zuidwaarts veelal over een graspad min of meer langs het Veerse Meer.

Grote kerk, Veere

Veere, de Grote Kerk

Veere is een bezoek waard. Het meest opvallende is de Grote Kerk, met recht een indrukwekkend grote kerk. Daarnaast zijn er in dit stadje veel oude huisjes. Alles is prima onderhouden en staat goed in de verf. Veere is waarschijnlijk het mooiste stadje van Walcheren. In de 16e eeuw beleefde deze havenstad een grote bloei door de wolhandel met Schotland.

Omdat stratenmakers bezig zijn aan een straatje vlak bij het centrum is de bushalte verplaatst. Bij de halte waar vandaag geen bus stopt hangt een bekende rode zak over het bord waarop het nummer van de buslijn staat geschreven. De aanduiding waar we wel moeten zijn is niet duidelijk. Een inwoner van Veere loopt een stukje met ons mee om de plek aan te wijzen. Aan de VVV heb je niet veel. Die is buiten het zomerseizoen gesloten. Van Veere is het een stukje van niks naar Middelburg, waar we vanmorgen de auto bij het hotel lieten staan.


1 reactie

  1. jopie schreef:

    Wat goed van je Joke; heel sportief!!!
    Wel een hele mooie kerk Dick.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: