Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » [J-17] De Kromme Rijn

[J-17] De Kromme Rijn

Archief

Kalender van berichten

september 2012
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Weblogstatistieken

  • 78.134 hits

Vrijdag 7 september 2012.

In de buurt van de Dom ligt de Limes, de historische grens van het Romeinse Rijk.  Utrecht komt tot leven op deze vrijdagmorgen. Tussen Hoog Catharijne  en deze grens namen we al een koffie bij een luxe koffiezaak in een bekende winkelstraat. De zon staat al op de werven van de Oude Gracht. Een grote elektrische boot met de naam Stroomboot vaart onder de Kalisbrug door.

 

Utrecht

Utrecht, Oudegracht

 

We lopen door de smalste steeg van Utrecht, de Zwaansteeg. De Twijnstraat in Utrecht  is een winkelgebied  dat lijkt op de Spaarndammerstraat in Amsterdam.  Je kunt hier terecht voor een bakker, slager, visboer, groetenwinkel, maar ook voor schoenen, tattoos, vreemde kaassoorten, een stomerij, een meubelstoffeerderij, enz.

Na het oversteken van Ledig Erf, een drukke weg, komen we langs de Kromme Rijn. Een groep schoolkinderen, waarschijnlijk onderweg naar gymles, loopt voor ons uit. We gaan hier onder een laag viaduct door. Er zullen er vandaag nog heel wat volgen.

Een bioloog van de provincie Utrecht heeft een apparaatje in zijn hand. Hij telt allerlei soorten dieren die in de waterkant van de Kromme Rijn leven. Het zijn vooral insecten, zoals waterjuffen. Ook komt hij wel slangen tegen, maar niet dagelijks. Ik vraag hem of hij hiervoor een speciale opleiding heeft genoten.  Dat blijkt niet zo te zijn. Hij studeerde milieukunde voordat hij bij de provincie ging werken.

 

boom

Langs de Kromme Rijn

 

We komen door de landgoederen Nieuw-Amelisweerd, Oud-Amilisweerd en Rhijnauwen. Op dit laatste landgoed is een jeugdherberg en een theehuis aan het water gevestigd. In Odijk begrijpen we de beschrijving van het boekje niet helemaal en lopen daarom wat om. We komen daardoor door de belangrijkste winkelstraat van dit dorpje, de Meent.

Voorbij kasteel Beverweerd, dat op dit moment wordt gerestaureerd door BAM wijst een stel dat een wandelingetje maakt ons op een jonge witte uil die tussen een stapel palen op een weiland zit. Ze vertellen dat er eigenlijk twee uiltjes zitten, maar er is er nu maar één te zien.

 

Kromme Rijn

Kromme Rijn

 

Het is niet erg ver meer naar onze eindbestemming van vandaag, Cothen, als we een man zien die met veel bagage onderweg is met een kano. Hij startte  drie weken geleden in Amsterdam en denkt met een dag op drie weer terug te zijn in de hoofdstad.

 

bank

Hardenbroek bij Cothen

 

Als we via een laag viaduct onder de N229 zijn doorgelopen zien we aan de andere kant van een klaphek een vrouw uit de wind in de zon liggen slapen op een bank. Haar nordic walking stokken staan tegen de bank.

Jacobswegen in Nederland, wandelen traject van Haarlem naar Roermond. Vandaag de vierde etappe van Utrecht naar Cothen met Leo H, 27 km. Tot en met vandaag 108 km.


1 reactie

  1. jopie schreef:

    Mooie het doorkijkje “Utrecht Oude Gracht” en
    de bomen (of boom) “Langs de Kromme Rijn”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: