Home » 2012 Diversen » Open monumentendagen 2012

Open monumentendagen 2012

Archief

Kalender van berichten

september 2012
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Weblogstatistieken

  • 78.715 hits

Rotterdam, zaterdag 8 september 2012.

Justus van Effencomplex in Spangen

spangen

Rotterdam Spangen, Justus van Effenncomplex

 

Het was modern wonen in 1922. Elk gezin had in dit complex een volwaardige woning met eigen keuken, centrale verwarming en eigen voordeur. Lijven en de kleding kon men wassen in de centrale badinrichting. Voor het eerst in Nederland werden er bovenstraten gemaakt, een soort brede galerijen. De melkboer en de bakker konden via deze bovenstraten langs de deuren gaan met hun waar.

 

Justus

Rotterdam Spangen, Justus Kwartier 1922 - 2012

 

Sinds 1985 is het een Rijksmonument. Dat gebeurde kort na een niet zo’n gelukkige  renovatie in het kader van de stadsvernieuwing.  Bij die renovatie werden de gevels witgeverfd en de kozijnen vervangen voor kunststof of aluminium exemplaren.

Het woningencomplex  in Rotterdam Spangen van de hand van architect Michiel Brinkman is nu op een prachtige manier voor 30 miljoen euro gerenoveerd en grotendeels teruggebracht in de oorspronkelijke staat.  Er zijn huurwoningen en koopwoningen in dit complex.

Delfshaven

De waardin van het volkscafé De Grootste Slok vertelt ons dat wij de derde straat aan de rechterhand moeten nemen om in het historische centrum van Delfshaven te kunnen komen. We lopen een rondje Voorhaven. Deze haven heette, voordat Delfshaven in 1886 Rotterdam werd, nog Oude Haven. Er staat een gebouw waar tot 1968 nog de jeneverstokerij van Henkes was. Naast brouwerij en restaurant De Pelgrim staat de Pelgrimsvadreskerk. In 1620 was dit het vertrekpunt van een kleine groep Engelse Puriteinen die op weg gingen naar Amerika. Zij worden beschouwd als de eerste Europese immigranten van Amerika.

 

Delfshaven

Rotterdam Delfshaven, De Voorhaven

 

 

 

Henkes

Rotterdam Delfshaven, Henkes stokerij

 

 

 

Rotterdam

Rotterdam Delfshaven, Café De Oude Sluis

 

 

Piet Heyn werd geboren in Delfshaven en daarom is er een standbeeld van deze man die in 1628 een lief bedrag van 12 miljoen gulden buit maakte op de Spanjaarden. Dat zou nu 3 miljard euro zijn geweest.  Ook is eer een Piet Heynhuis. Dit is de geboorteplek van deze zeeheld of zeerover.

Wij bezochten vandaag Spangen en Delfshaven in het kader van de Open Monumentendagen 2012.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: