Rotterdam, zaterdag 8 september 2012.
Justus van Effencomplex in Spangen
Het was modern wonen in 1922. Elk gezin had in dit complex een volwaardige woning met eigen keuken, centrale verwarming en eigen voordeur. Lijven en de kleding kon men wassen in de centrale badinrichting. Voor het eerst in Nederland werden er bovenstraten gemaakt, een soort brede galerijen. De melkboer en de bakker konden via deze bovenstraten langs de deuren gaan met hun waar.
Sinds 1985 is het een Rijksmonument. Dat gebeurde kort na een niet zo’n gelukkige renovatie in het kader van de stadsvernieuwing. Bij die renovatie werden de gevels witgeverfd en de kozijnen vervangen voor kunststof of aluminium exemplaren.
Het woningencomplex in Rotterdam Spangen van de hand van architect Michiel Brinkman is nu op een prachtige manier voor 30 miljoen euro gerenoveerd en grotendeels teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Er zijn huurwoningen en koopwoningen in dit complex.
Delfshaven
De waardin van het volkscafé De Grootste Slok vertelt ons dat wij de derde straat aan de rechterhand moeten nemen om in het historische centrum van Delfshaven te kunnen komen. We lopen een rondje Voorhaven. Deze haven heette, voordat Delfshaven in 1886 Rotterdam werd, nog Oude Haven. Er staat een gebouw waar tot 1968 nog de jeneverstokerij van Henkes was. Naast brouwerij en restaurant De Pelgrim staat de Pelgrimsvadreskerk. In 1620 was dit het vertrekpunt van een kleine groep Engelse Puriteinen die op weg gingen naar Amerika. Zij worden beschouwd als de eerste Europese immigranten van Amerika.
Piet Heyn werd geboren in Delfshaven en daarom is er een standbeeld van deze man die in 1628 een lief bedrag van 12 miljoen gulden buit maakte op de Spanjaarden. Dat zou nu 3 miljard euro zijn geweest. Ook is eer een Piet Heynhuis. Dit is de geboorteplek van deze zeeheld of zeerover.
Wij bezochten vandaag Spangen en Delfshaven in het kader van de Open Monumentendagen 2012.