Woensdag 14 november 2012.
Henrik Swellegrebel kocht in 1750 dit gebied nadat hij terugkwam uit Kaapstad in Zuid-Afrika. Natuurmonumenten liet in 2006 de Kaapse Toren bouwen ter vervanging van de oorspronkelijke van ijzer. De huidige toren bestaat uit een stalen constructie bedekt met ongelakt hout uit de Kaapse Bossen. De stalen constructie is in onderdelen aangevoerd en ter plaatse aan elkaar gezet.
De toren staat op een 40 m hoge heuvel en is 25 m hoog. Omdat het vanmorgen niet zo helder is, kunnen we de Domtoren, de Pyramide van Austerlitz en de kerktoren van Amersfoort niet zien. Wel zien we de ontelbare kleuren van het bladerendek van bomen. We vertrokken vanmorgen om 8:15 uur vanuit Doorn voor een wandeling naar Elst (U). Doorn is een mooi dorp, maar in en rond het centrum zijn enkele ‘rotte kiezen’ aanwezig, panden die bijna instorten van ellende.
De Graftombe van Nellesteijn op de Donderberg is ontworpen door J.D. Zocher jr en werd in 1818 gebouwd. Tussen 1822 en 1917 zijn overleden bewoners van Broekhuizen bijgezet in de grafkelder onder deze tombe. De tombe is ’s zondags bij goed zicht te bezichtigen. Vandaag is het woensdag. Landgoed Broekhuizen is door een kleine twee km lange met beuken beplante laan, de Broekhuizerlaan, verbonden met de Donderberg.
In 1904 liet rentmeester H.G. van Dam heide ontginnen en bos aanplanten. Op een hoog punt werd een uitkijktoren gebouwd met op de vier hoeken uilen, de Uilentoren. In 1926 werd de ruw bepleisterde toren eigendom van de gemeente Leersum.
Als we in het dorp Amerongen aankomen staat de zon nog krachtiger aan de hemel. We nemen plaats op rieten stoelen die tegen de voorgevel staan opgesteld bij een restaurant dat pas in de avond open gaat. We zitten hier uit de wind in de zon met uitzicht op een stukje weideland, een oude ANWB-wegwijzer en de muur die is opgetrokken rond Kasteel Amerongen. Verschillende wandelaars en fietsers komen hier langs, al of niet voorzien van routebeschrijvingen. Niet erg ver hier vandaan vinden we een echt terras waar het gezellig druk is met vrouwen, vutters en gepensioneerden. Hier gaan we aan de thee.
Het ging in de 17e eeuw slecht met de landbouw door de agrarische depressie. Voor Amerongen en omgeving bracht tabak de uitkomst. Drie eeuwen lang was tabak het hoofdmiddel van bestaan voor de dorpsbewoners van Amerongen. De in Nederland geteelde tabak werd vooral gebruikt voor pijp- en snuiftabak. Nu staan er nog verschillende gerestaureerde tabaksschuren in het dorp.
Voor we bij het Koetshuis ten noorden van Elst op de bus stappen bezoeken we ook nog even de hoogste punt van de Amerongsche Berg. Hier staat geen uitzichttoren, maar staan mooie zitbanken om een grote boom en voeren acht paden verschillende kanten op.
Wandeling met Leo en Bert van Doorn naar Elst, 26 km., als onderdeel van de ANWB-route van Amsterdam naar Arnhem.
Prachtig schilderij van
“Uitzicht vanaf de Kaapse Toren”.