Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » Amstelmeer [J-23]

Amstelmeer [J-23]

Archief

Kalender van berichten

november 2012
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Weblogstatistieken

 • 78.774 hits

Donderdag 22 november 2012.

De kraam op het parkeerterrein van de Oostkade van Den Oever, waar kibbeling wordt verkocht, is vanmorgen om 9 uur nog dicht. Hier aan de voet van de A7 waar de Afsluitdijk begint starten wij onze wandeling. Kokkelvissers zijn op het Haventerrein bezig met hun netten. Door een opening in de hoogwaterkering komen we in het dorp. Niet veel later lopen we op de Waddenzeedijk. Leo houdt de handen nog een tijdje in zijn broekzakken. Het voelt nog wat novemberheiig aan.

 

Den Oever Anna Paulowna

Van Den Oever naar Anna Paulowns

 

Twee kilometer verder verlaten we de zeedijk en gaan richting Stroe, niet te verwarren met Stroe op de Veluwe. Inmiddels is de zon doorgebroken. Boven het hekwerk van een kleine begraafplaats staat in hoofdletters: ‘Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’. In Stroe is een soort botanische tuin, waar we onze eerste bak koffie drinken. Bij het museum van het eiland Wieringen hangt aan een lijntje vis te drogen.

 

Museum

Museum van Wieringeneiland

 

 

Hippolytishoef

Hippolytishoef

 

Hyppolytushoef is een wat groter dorp. Als we hier op het Kerkplein genieten van de zon lopen veel bewoners langs met één of meer broden in de hand. De bakker moet vlakbij zijn. De burgers hier zijn vriendelijk tegen deze wandelaars uit de Randstad. Zonder uitzondering wensen ze ons een goedemorgen. 

 

Anna Paulowna

Anna Paulowna

 

De Hoelmerdijk is een schapendijkje naar De Haulkes. Na de Haulkessluis wandelen we ruim vier kilometer op de kruin van de dijk rond het Amstelmeer. Hier aan het meer zien we veel vogels die in grote zwermen op de dijk zitten en opvliegen als we in de buurt komen. Verder krijgen we nog meer grasdijk en wel langs het Waardkanaal en de Pishoek. Erg veel wandelaars komen we hier niet tegen. Eén keer moeten we aan de kant voor een tractor die ons tegemoet rijdt. Als we bij de molen en de watertoren van Wieringerwaard zijn is het niet ver meer naar het tweelingdorp Kleine Sluis-Anna Paulowna.

Jacobswegen in Nederland. Vandaag wandelen Leo en ik 25 km van Den Oever naar Anna-Paulowna, de eerste etappe van het traject Den Oever naar Haarlem. Duur en snelheid. Bruto 6.49 uur, netto 5.26 uur, gepauseerd 1.23 uur. Snelheid wandelen 4,8 km per uur.


3 reacties

 1. klaskedejong schreef:

  Mooi verslag Dick, net weer een wat andere route dan het Noord-Hollandpad, dan ga je Stroe en Hippo niet in. Lijkt me leuk dit traject ook nog eens te lopen. Als kind kwam ik veel op Wieringen, maar altijd met de fiets. Ik had er toen niet aan moeten denken zulke einden te lopen.
  Ik ga je blog volgen

 2. jopie schreef:

  Geweldige foto van de scholletjes bij
  het museum van Wieringeneiland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: