Woensdag 13 maart 2013.
Rond 1500 was Leiden met ongeveer 12.000 inwoners de grootste stad van Holland. De economie bloeide dankzij de lakennijverheid. Een rijke elite en een rijk geestelijk leven bevorderden een dynamisch kunstklimaat. Uit die tijd stamt de Lakenhal, nu een gemeentelijk museum.
Tot 30 juni 2013 is er in samenwerking met de Universitaire Bibliotheken een speciale tentoonstelling onder de titel Wereldschatten, van Cicero tot Erwin Olaf. Er worden veel oude boeken en manuscripten getoond, zoals bijbels, korans en atlassen, maar bijvoorbeeld ook een brief van Willem van Oranje d.d. 28 december 1574 aan de Staten van Holland, waarin hij voorstelt een protestantse universiteit in de Nederlanden te vestigen.
Deze bladzijde laat een van de weinige boekillustraties van Rembrandt zien. Het boek heet ‘Der Zee-Vaert Lof’ van Jan Pietersz Wachter, 1634. De tekening stelt ‘Het schip van fortuin’ voor.
Koperen oorkonde op last van koning Rãjendrachola (1013-1042) gemaakt in India. De platen worden bijeen gehouden door een ring met de zegel van de koning.
Gevlochten mand met documenten uit Sumatra van de geniale taalkundige Herman Neubronner van der Tuuk (1824-1894).
Het harmonicavormig boekje is een gebruiksaanwijzing voor een geweer, geschreven op boombast, Sumatra ca. 1850.
Bamboelatten beschreven met liedjes en zedenspreuken in het Midden-Maleis, 20e eeuw.
Hendrick Goltzius en atelier. De lijkstaatie van Willem van Oranje, 1584, Fragment hiervan met een Walraven bij de kist.
Erwin Olaf verbeeldt Leidens Ontzet.
Burgemeester van der Werf biedt zijn degen aan het volk aan. Mattheus Ignatius Van Bree (Antwerpen 1773-1839).
De Nieuwe Nering ontvangt de keuren van de Stedemaagd, 1594-1596. Isaac Claesz. Van Swanenburg (Leiden 1537-1614). Het stadsbestuur speelde een grote rol in de saainijverheid. Saai is licht gekeperde wollen stof. De rol van het stadsbestuur is symbolisch in beeld gebracht.
De vrouw in het gewaad met de sleutels is een symbool van de stad Leiden. Deze Stedemaagd overhandigt een boek met stedelijke wetten, de keuren, aan een tweede vrouw. Zij stelt de Nieuwe (saai-)nering voor. Na het Ontzet van Leiden hielp de productie van saai de Leidse economie weer op de benen.