Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » Keersluis 1699 [J-43]

Keersluis 1699 [J-43]

Maandag 24 maart 2014.

In 1678 werd een groot stuk land teruggewonnen van de binnenzee in het gebied van de huidige Biesbosch. Tussen Nieuwendijk en Hank ligt een historische keersluis in de dijk. Deze beschermde de Zuid-Hollandse Polder. Zodra het water aan de kant van de polder hoger stond dan in de Biesbosch, gingen de sluisdeuren door de waterdruk open. Als het vloed werd sloten de deuren weer vanzelf.

004 (900x675)

Keersluis 

023 (900x659)

Net als vorige week valt ons nu weer op dat het houtwerk van woningen en schuren hier in dit rivierengebied meestal zwart is geschilderd, zoals je in de Zaanstreek groene en in Broek in waterland grijze houten huizen ziet. ‘

Gertruidenberg is een alleraardigst dorp. Wij zijn niet de enige gasten op het terras van de herbergier op de Markt tegenover de ingang naar de Koestraat. De Markt is omgeven met mooi gesnoeide nu nog kale bomen. Aan het eind heb je zicht op de koeltoren van de energiecentrale. In een parkje staat schijnbaar zinloos een hek. Een bordje vermeldt de naam van het kunstwerk en van de kunstenaar.

028 (900x663)

Geertruidenberg

030 (900x665)

De Koepoort, Ton Buijnsters

033 (900x665)

Geertruidenberg, energiecentrale 

Ter hoogte van Made loopt onze route een stukje evenwijdig aan een snelweg. We springen hier over een greppel om plaats te nemen aan een picknicktafel van een rustplaats bij een benzinestation. Op de tafel ligt een koffertje. Allerlei gedachten gaan door je hoofd: iemand heeft het per abuis laten liggen, er zit losgeld of iemand heeft de inhoud eruit gehaald en stelt verder geen belang in het koffertje dat niet in de prullenbak past. We drinken koffie uit onze thermos en raken het geheimzinnige koffertje niet aan.

040 (900x663)

Oosterhout

We naderen Breda vanaf de noordkant. Al van ver zien we de toren van de Grote Kerk. Ook in Breda wordt er gewerkt aan de stationsomgeving. Vanaf snoepfabriek De Faam gaan we met een steile trap omhoog over het station heen. Je moet geen hoogtevrees hebben. Aan de centrumkant van het station vertrekt de bus, die ons ruim een half uur later afzet bij de nieuwe bushalte van Nieuwendijk. Met de auto gaan we terug naar de Bollenstreek. We rijden een stukje om in verband met wegafzettingen voor de Nucleaire Top en de G7.

‘Jacobswegen in Nederland’. Traject Hattem-Antwerpen, vandaag wandelen met zwager Leo van Nieuwendijk naar Breda, 28 km. We komen door de gemeentes Werkendam, Geertruidenberg, Oosterhout en Breda. Vanaf 2012 liep ik tot nu toe 42 etappes uit de twee boekjes. Dat is in totaal 1.018 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: