Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » De Mark [K-43]

De Mark [K-43]

Maandag 31 maart 2014.

In Breda op de Grote Markt staan tussen 9.00 en 9.30 uur de terrassen klaar voor de bezoekers die nog moeten komen. Eigenaren zijn hier en daar in de weer om dingen klaar te zetten. Café ‘De Heeren van Breda’ is al open. Als de cafébaas in overhemd met korte mouwen onze koffie op tafel zet, zegt hij: ‘Op het terras is het nu nog net even te fris. Ik hoop dat het publiek zo wel komt, want ik heb vanaf 10 uur drie extra krachten ingehuurd. Ja, de meeste winkels gaan hier op maandag pas na de middag open. We zullen het zien’.

006 (900x669)

Ginneken een dorpje dat helemaal is opgeslokt door Breda heeft ook een centrum met een terrassen. Hier op de Ginnekenmarkt staat een groepje mensen voorzien van rugtassen te wachten om te vertrekken voor een wandeling.

IMG_1094[2] (900x675)

In het landelijk gebied ten zuiden van de stad komen we al snel langs het riviertje de Mark te lopen. We draaien onze thermosfles open op een bankje. Een ouder stel raakt met ons in gesprek en zegt dat wij op hun bankje zitten. Het blijkt dat zij dit bankje hebben gekocht toen de gemeente het vorige bankje had verwijderd omdat dat versleten was. Kennissen van hen maakten iedere dag een wandelingetje tot het (vorige) bankje, rustten uit en liepen terug. Om gezondheidsredenen hadden zij dit rustpuntje tijdens hun wandeling nodig.

De mevrouw is een dochter van de tandarts uit Lisse, die in mijn jeugd ieder half jaar de tanden en kiezen van mij en mijn broers en zussen controleerde, en zo nu en dan gaatjes boorde. Zij is één van elf kinderen uit het tandartsengezin. Haar oudste broer is een BN-er.

026 (900x675)

Jacobskapel in Galder

027 (900x666)

Tussen Galder en Meersel-Dreef stopt een camper. De vrouw aan de passagierskant vraagt ons of ze wat mag vragen. Of wij te voet onderweg zijn naar Santiago. Wij vertellen dat we wel een route uit het boekje ‘Jacobswegen in Nederland’ wandelen, maar niet onderweg zijn naar Compostela. Wel vertel ik dat ik een paar jaar geleden die tocht op de fiets maakte. Zij hebben ooit het hele stuk van Nederland naar Santiago in Noord-Spanje gewandeld. De man zegt: ‘Dat blijft in je hoofd zitten. Dat raakt je nooit meer kwijt.’

We lopen een stuk over Belgisch grondgebied. Naast het dorp Meersel-Dreef is het vooral door bossen en langs akkers. Tegen half vijf komen we aan in Zundert, de geboorteplaats van Vincent van Gogh.

‘Jacobswegen in Nederland’. Traject Hasselt-Antwerpen. Vandaag wandelen met zwager Leo van Breda naar Zundert, 26 km. Vanaf 2012 liep ik tot nu toe 43 etappes uit de twee boekjes. Dat is in totaal 1.044 km.

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: