Home » 2014 Frontlinie » Pont-á-Mousson [FL-10]

Pont-á-Mousson [FL-10]

Archief

Kalender van berichten

juli 2014
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Weblogstatistieken

  • 78.103 hits

Maandag 14 juli 2014.

Vandaag is het een nationale feestdag in Frankrijk. Van feest is weinig te merken of het moet het vuurwerk zijn dat rond middagnacht werd ontstoken in het dorp een paar kilometer vanaf de camping. Het is vooral een vrije dag voor de Fransen.

2014-07-14 005 (800x600)

Pont-á-Mousson

2014-07-14 016

Na een behoorlijke klim krijgen we een grootse afdaling naar de regiohoofdstad Pont-á-Mousson. Deze stad ligt aan de Moezel. Er is een Grote Markt en er is hier veel volk op de been. Ook staan er aardig wat oldtimerauto’s langs het plein geparkeerd. Er zal wel een rally zijn.

We fietsen kilometers over rustige landwegen. Er staat graan – deels al geoogst -, bieten en aardappelen. Ook zien we velden met zonnebloemen en later ook wijnstruiken. We komen regelmatig door dorpjes. Bij het gemeentehuis of bij de kerk staat een – dikwijls vuile – telefooncel. Het is vandaag kortemouwenweer. Dat was hier weer even geleden.

2014-07-14 025 (800x600)

 

2014-07-14 027 (800x599)

Het is een stil gebied. Als we mensen op straat tegen komen zeggen we altijd bonjour en zij groeten doorgaans terug, soms ook met ‘bon route’ of ‘bon courage’. Sommige Fransen geven aan dat ze het erg stoer vinden dat wij hier fietsen. Zelf gaan ze voor een afstand van minder dan een kilometer met de auto naar de bakker om stokbrood te kopen.

Omdat we in Port-á-Mousson het nodige hebben ingeslagen aan eten en drinken is het niet erg dat er onderweg geen cafés zijn. Pas na op de kop af 50 kilometer komen we in een dorp met een café-bar. Hier gaan we aan de thee. Een man met een bepakte fiets uit Soest komt hier een pils drinken. Hij was via Berlijn en München ergens in Frankrijk naar de Tour de France wezen kijken. Met een paar dagen zal hij in Maastricht zijn. Vandaar gaat hij met de trein terug naar de provincie Utrecht.

Wij doen rustiger en gaan ook weer verder. We klimmen en dalen met mate. In Parroy hebben ze nog geen computer bij de gemeentecamping. Daar is de camping te klein voor zegt de mevrouw van de receptie. Ze werkt met een soort doorschrijfsysteem met stroken die ze met behulp van een liniaal afscheurt. De stroken papier lijken op loonstroken uit lang vervlogen tijden. Wifi hebben ze ook niet, omdat dat op deze plek technisch niet mogelijk is. Ze hebben op deze minicamping wel een zaaltje waar je je zelf meegenomen eten kunt nuttigen en wat kan lezen e.d.

Fietsen van Bonzée naar Faulny, 92 km. Dag 10 van onze fietstocht van Vlissingen naar Bazel. Tot en met vandaag 903 kilometer.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: