Home » 2016 Wittenberg Wenen » Dag 1. Lutherstadt Wittenberg

Dag 1. Lutherstadt Wittenberg

Zaterdag 16 en zondag 17 juli 2016.

Kölner Lichter. Het is feest in de stad als we op ’s avonds vanuit Nederland aankomen in Keulen. Bert en ik gaan dit jaar een fietstocht maken, die begint in Lutherstadt Wittenberg en eindigt in Wenen. We zijn op doorreis met de trein naar de stad waar we morgen de eerste etappe zullen starten. Eigenlijk wisten we helemaal niet dat er iets speciaals aan de hand is in Keulen. Rond de Dom en het centraal station is enorm veel politie op de been. Het doet broeierig aan, zowel letterlijk als figuurlijk. Op dit centrale plein, dat veel aandacht kreeg als gevolg van de aanrandingen op nieuwjaarsnacht, is veel volk aanwezig.

P1130421

Om 21 uur, laat voor ons doen, bezoeken we niet ver weg van de hauptbahnhof een restaurant voor het avondeten. Omdat we aardig wat overstaptijd hebben fietsen we een stukje door de binnenstad en pikken een biertje op het terras van Café Waschsalon. In de verte zien we het vuurwerk.  Later nemen we nog een tijdje plaats op de trappen van de Dom en kijken naar de drukte om ons heen. Koud is het niet. Je moet alleen uitkijken om niet in gemorst bier te gaan zitten.

Zondagmorgen om 6 uur komen we in Bremen aan. Van Bremen brengt een andere trein ons naar Leipzig.

P1130451

Daar kunnen we ook nog wat rondkijken, voordat we het laatste stukje van onze lange treinreis maken. Het regent in Leipzig en de kasseien zijn spekglad. De treinreis was een mijl op zeven. De goede verbindingen van de nachttreinen in Duitsland van vroegere jaren zijn er niet meer.

In Wittenberg waren we eerder. Daarom gaan we direct op weg langs de Elbe met onze fietsen. Afwisselend wel en niet hebben we regenkleding aan. Als we in Elstar aan de thee gaan, breekt de zon door.

P1130464

Torgau is het einddoel van etappe 1. In de binnenstad hier zie je diverse kunstwerken die herinneren aan de Sovjet-invloeden in de voormalige DDR. Het centrum van deze stad valt wat tegen.

Fietsen van Wittenberg naar Wenen. Lutherstadt Wittenberg naar Torgau, 75 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: