Home » 2017 Fietsen en wandelen » Van Lith naar Den Bosch

Van Lith naar Den Bosch

Dinsdag 31 januari 2017

Lith is een Brabants dorpje dat ’s morgens met het openbaar vervoer niet makkelijk te bereiken is. Daarom zijn we vandaag met de auto naar dit dorp aan de Maas gegaan. Vanaf de Markt is het een stukje van niks naar de Lithsedijk. Hier is het Lithse bakkertje gevestigd. Alle dinsdagen is dit zaakje, met stoeltjes en tafeltjes binnen en een terras onderaan de dijk, gesloten. Dus ook vandaag. Het kan ons niet deren. Wij hebben eten en drinken bij ons en de zon schijnt.

De Lithse Ham is een grote recreatieplas, ontstaan door winning van zand en grind. Voor een deel is het voor ons aan het gezicht onttrokken door zomerhuisjes op een groot campingcomplex. We lopen vandaag veel op de dijk. Twee dorpjes Maren en Kessel, samen ook wel Maren-Kessel genoemd, passeren we. Tussen deze dorpjes en Het Wild wandelen we met kluiten aan onze schoenen over zand- en kleipaden in de uiterwaarden van de Maas. Aan de overkant van de Maas ligt Alem. Dat was ooit een Brabants dorp, het ligt nu in Gelderland.

p1150519

p1150525

In Oud Empel, in carnavalstijd ’t Slotgat genoemd, is het plaatselijk café-restaurant open. Hiervan maken we graag gebruik. Hierna gaan we weer een stuk over paadjes in de uiterwaarden. Op een zeker moment kunnen we alleen nog verder als we een rivierarm oversteken door van grote kei op grote kei over te stappen. Een beetje eng maar daarom ook erg leuk. We gaan onder het viaduct door van de trein naar Den Bosch. Een kilometer verder zijn we bij een truckerscafé aan het officiële eindpunt van deze etappe. Vanaf dit punt lopen we nog zes kilometer naar de gouden draak bij Station ’s Hertogenbosch.

p1150545

De trein brengt ons in Oss. Een paar minuten later vertrekt de bus naar Lith. Als we nog maar even in deze bus zitten komen we langs het Titus Brantsma Lyceum. Hier staat nicht Marja voor de klas.

Leo en ik wandelden in de periode oktober 2015 tot en met januari 2017 het Maaspad in etappes van Maastricht naar Den Bosch. Eerder wandelen al een deel van het Maaspad van de hoofdstad van Noord-Brabant naar de Moerdijkbrug. Het laatste deel over de Zuid-Hollandse eilanden hebben we nog niet gedaan.

Wandelen van Lith naar Den Bosch, 26 km met zwager Leo en zus Margo.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: