Home » 2017 Radweg R1 » Berlijn (0)

Berlijn (0)

Van Berlijn naar Winterswijk fietsen. Dag 0 Berlijn, maandag 28 augustus 2017.

Zes jaar geleden maakte ik ook deze fietstocht. Toen met broer Bert. Nu doe ik de tocht opnieuw. Een nieuwe druk van het Bikeline-boekje Europa-Radweg R1 schafte ik aan. Hierbij kreeg ik ook de beschikking over een actuele GPS-track.

Met de trein kom ik aan op Hauptbahnhof Berlijn. Het is zaak even rond te kijken welke kant ik op moet naar de jeugdherberg. Het is niet moeilijk. Van noord naar zuid door Tiergarten, een soort Vondelpark, is het niet ver meer. Ik had van te voren geboekt bij Booking.com. Wel zo makkelijk in een grote stad.

Nadat ik me heb opgefrist ga ik een wandeling door Berlijn maken. Van Joke had ik een boekje meegekregen met wat uitgestippelde routes. Het lijkt me het beste als ik toch maar mijn eigen route bedenk. Eerst ga ik de kant op van station Potsdammerplatz. Ik kom langs het monument opgericht voor de Joodse slachtoffers. In de verte is de Fernsehturm zichtbaar. Mijn avondeten nuttig ik bij een Indiaas restaurant.

Onder de Brandenburger Tor door kom je uit op Unter den Linden. Op die brede laan loop ik stuk naar het oosten. Ze zijn daar bezig met de aanleg van een nieuwe metrolijn. Daardoor wordt het weidse uitzicht van links naar rechts verminderd.

Het valt op dat hier in het voormalige Oost-Berlijn veel mannen op straat bier drinken uit flessen, die ze bij de supermarkt kopen.  Verder zijn er in heel Berlijn nogal wat mannen en vrouwen die lege statiegeldflessen verzamelen. Dit zijn vooral plastic halve-liter-flessen, waarop in Duitsland statiegeld zit.

Daarna loop ik een stuk langs de Spree, de rivier die dwars door het centrum van de stad gaat. De terrassen langs de kade zitten vol. In de omgeving van de Bondsdag en de Rijksdag kijk ik wat rond. Het valt mij op dat het hier ’s avonds eerder donker is dan bij ons thuis. Ik wil er geen nachtwerk van maken en ben daarom even na acht uur terug naar de jeugdherberg. Morgen ga ik op de fiets weer op weg richting Nederland.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: