Home » 2017 Radweg R1 » Van Dessau naar Staßfurt (3)

Van Dessau naar Staßfurt (3)

Van Berlijn naar Winterswijk fietsen. Dag 3. Van Dessau naar Staßfurt, donderdag 31 augustus 2017, 85 km. Tot en met vandaag 285 km.

Bij de jeugdherberg heb ik een gesprek met een Duitser die een rondje Duitsland gaat fietsen. Hij doet daar zo’n vijf á zes weken over. Nu is het zijn tweede dag. Eerst gaat hij richting Berlijn en daarna naar Usedom in het noorden van de voormalige DDR.

Ik kom langs het Technikmuseum Hugo Junkers. Junkers was een soort Fokker voor de Duitsers. Verder zijn er veel volkstuincomplexen hier langs mijn route.

Aan de rand van Köthen neem ik een kop thee bij MacDonalds en kan daar dan gelijk gebruik maken van wifi. Als ik weer naar buiten ga krijg ik te maken met de eerste druppels van een regenbuitje. In de binnenstad worden er allerlei zaken opgebouwd. Het komende weekend is er in Köthen namelijk een vliegshow. Op de binnenplaats van het kasteel, dat wordt ontsiert door bouwsteigers, worden bierwagens geïnstalleerd.

De regen valt alles mee. Als ik in het dorpje Cörmigk ben neem ik een kop koffie bij een ouderwetse bakkerswinkel. Een huiskamer uit grootmoedertijd is ingericht als koffiedrinkzaakje.

Ik heb me voorgenomen om in Staβfurt te overnachten. Voordat je de stad ingaat is er een prachtig kasteel met de mooie naam Hohenerxleben, waar je ook kunt overnachten. Dat lijkt me te duur en te luxe. Verder in het centrum van de stad vind ik na wat zoeken een gewoon hotel boven een restaurant waar plek voor me is. Ze hebben bij dit hotel een spiksplinternieuwe fietsenschuur van ijzer of blik. Mijn fiets is wellicht de eerste die er in mag staan. Steeds meer hotels in Duitsland willen het predicaat ‘Fietsvriendelijk hotel’ krijgen. Dat noemen ze hier ‘Bett und Bike’. Ze moeten aan een aantal vereisten voldoen zoals het hebben van een doos met reparatiemateriaal en een fietspomp voor lekke banden en een goed afsluitbare ruimte voor de fietsen.

Ook in deze stad is er een enorm postkantoorgebouw. Er staan op het parkeerterrein gele busjes van de Duitse posterijen. Het gebouw staat te koop. De stad doet nogal povertjes aan. Er is wel een schouwburg. Bij de ingang hangt een schilderij van Herman van Veen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: