Home » 2017 Radweg R1 » Van Detmold naar Warendorf (8)

Van Detmold naar Warendorf (8)

Van Berlijn naar Winterswijk fietsen. Dag 8, dinsdag 5 september 2017, 126 km. Tot en met vandaag 751 km.  

Bij het ontbijt in de jeugdherberg kom ik in gesprek met twee mannen in fietskleding uit Berlijn. Zij zijn met de trein deze kant opgekomen en gaan een dag of vier vijf een rondje fietsen. Ze moeten daarna snel weer naar huis. Ze moeten dan weer aan het werk.

Ik kom een Nederlandse fietser uit Eelde tegen met een Santosfiets. We wisselen ervaringen uit. Hij rijdt de Weser Radweg. Hij is ook erg trots op zijn fiets met Rohlofnaaf en riem in plaats van ketting.

Rietberg is een alleraardigste stad. Ik bezoek het oude stadscentrum. Gütersloh ligt wel in de buurt maar niet aan de hoofdroute van de R1. De stad is groot geworden door Miele en Bertelsmann. Omdat ik vandaag naar Warendorf wil, wat een flink end weg is, maak ik geen ommetje naar die stad. De route gaat wel door de tweelingstad Rheda-Wiederbrücke. Ik fiets hier regelmatig langs het riviertje de Ems.

Hier in Duitsland zie je veel kapelletjes, kruisbeelden en Mariabeelden. Het is of was hier waarschijnlijk een nogal katholiek gebied.

In Harzewinkel staan de fabrieken van CLAAS. Dit bedrijf maakt landbouwmachines. Het is tegen 16.00 uur en veel werknemers hier hebben hun dagtaak er op zitten. Aan de andere kant van de weg is de parkeerplaats voor medewerkers. Een man met een mobieltje in zijn handen komt uit één van de fabriekspoorten rechts van het fietspad. Hij steekt het fietspad over zonder te kijken. Ik moet stevig remmen om hem niet aan te rijden.

Na deze stad is er een groot landbouwgebied met geen of erg weinig dorpen. Na een lange dag-etappe kom ik aan in Warendorf aan. ‘Aust Das Landhotel’ is mijn bestemming vandaag. Het ligt niet ver van het centrum verwijderd.

Het stadscentrum is nu niet zo mooi als normaal. De Markt, het centrale plein, wordt gereconstrueerd. Zo hier en daar staan geschilderde kunststofpaarden. De stad heeft iets met paarden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: