Home » 2017 Fietsen en wandelen » Van Balkbrug naar Holt (13)

Van Balkbrug naar Holt (13)

Van Balkbrug (1) naar Holt (gemeente Dalfsen), 18 km wandelen op dinsdag 17 oktober 2017. Etappe 13 van Het langste Natuurpad van Nederland.

Rijksinrichting Veldzicht in Balkbrug. Er staan stevige hekken om het terrein. Het was een TBS kliniek. Nu is het een centrum voor transculturele psychiatrie. Hier worden patiënten opgenomen met een niet Nederlandse nationaliteit, veelal kansloze asielzoekers. Het zijn mensen die een ernstige stoornis hebben, bijvoorbeeld ontstaan door traumatische ervaringen. Zij zijn daarmee een gevaar voor zich zelf en voor de samenleving.

Iets verderop staat een oude domineeswoning die in 1832 is gebouwd door bewoners van bedelaarskolonie De Ommerschans (2). Twee ‘lobbes’-honden met lange haren achter een hek slaan aan als ik langskom.

Maatschappijwijk. In een weidegebied met boerenwoningen heet een straat zo. Het is een wat vreemde naam (3). Later kom ik langs een paar boerderijen, waar men zich bezig houdt met oosterse geneeswijzen en meditaties. Er staan hier bomen, waarvan de stammen zijn omhuld met rode lappen.

Oude herdershond. Mijn wandelroute voert voor een boerderijtje langs, waar een herdershond los loopt bij de woning. De hond blaft naar me. Nadat het niet zo jonge dier aan me heeft gesnuffeld, houdt hij zich verder koest. Je treft hier veel schrikdraad aan langs veldjes waar paarden of pony’s staan. Eén keer loopt de lijn dwars over mijn pad. Met een plastic handgreep kan ik het draad losmaken om het daarna weer op de haak terug te zetten.

‘Zolang ik tegen hem praat schrikt hij niet’. Op een pad met aan een kant een sloot en aan de andere kant een bosrand komt een ruiter mij tegemoet. Hij groet mij en klopt tegen de schouders van het paard. Ik vraag de man op het paard of het dier schrikt van mij rode jas.

Hond in het water. Dorpen kom ik vandaag niet tegen. Een meisje van een jaar of 15 passeert mij op haar fiets en een hond aan de lijn. Even verderop maakt ze de hond los. Het beest springt in de natte greppel, loopt of zwemt daar een stukje en komt daarna kletsnat weer het pad op.

Landgoed De Woesten Heide. Op verschillende bankjes in het bos staat de tekst: ‘U wordt verzocht uw eigen afval mee te nemen’. Toch ligt hier in de struiken dan toch rommel, zoals flesjes en papier. Jammer.

Sluis bij Holt in de Overijsselse Vecht. Hier is camping ‘De Stuwe’ en hotel ‘Mooirivier’. Aan de doorgaande weg is een bushalte. Ik hoef maar twee minuten te wachten voordat de bus langs komt en mij meeneemt naar het treinstation van Dalfsen.

Voetnoten

(1) Balkbrug ligt in Overijssel tussen Staphorst en Hardenberg. 

(2) De ‘Maatschappij van Weldadigheid’ was een particuliere organisatie die in de 19e eeuw armoedige gezinnen, veelal uit de grote steden, wilde helpen om een beter bestaan op te bouwen als boer. In Veenhuizen en in Ommerschans (bij Balkbrug) werden strafkolonies opgericht. Hier werden landlopers en bedelaars opgesloten en aan het werk gezet. Ook ‘gewone’ kolonisten konden hier terecht komen, bijvoorbeeld als straf voor drankmisbruik, ontucht, brutaliteit of desertie. In 1859 werden de kolonies overgenomen door de Staat. In 1890 werd Ommerschans gesloten. 

(3) De Maatschappij voor Grond Crediet te Amsterdam legde beginnend in 1879 een wijk aan op de heidevelden aan het Ommerkanaal. De wijk ligt deels in de gemeente Hardenberg en deels in de gemeente Ommen. 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: