Home » 2018 NO Duitsland » 0.0 (DE-05)

0.0 (DE-05)

S

Dag 5 Fietsen in Noordoost Duitsland, woensdag 4 juli 2018. Van Schwedt aan de Oder naar Blankensee, 95 km.

 

Weer lekker zonnig weer vandaag. We krijgen te maken met een wegomleiding. Daarom zijn we niet na 21 km in Gartz maar eerst na 26 km. In Gartz gaan we aan de koffie bij een bakker. Meestal is dat voor Bert een koffie zwart en voor mij een cappuccino. Dat is vandaag ook zo.

 

Rond het middaguur zijn we in een dorpje met de naam Schönfeld. Het gehucht is klein, maar heeft wel een kerk en een buurthuis. Vanaf verder weg hadden we al gezien dat er in de nabijheid van de kerk een picknicktafel in de schaduw staat. Als we in de buurt komen zien we dat deze binnen de omheining van het buurthuis staat. Wij zijn zo vrij om de poort van het hek te openen en onze meegebrachte broodjes aan de picknicktafel op te eten. Zoals gezegd in de schaduw. Dat is nodig op dit moment op deze dag.

Veel graan is nu nog niet geoogst, maar de boeren zijn wel volop bezig om het graan binnen te halen.  We komen rond het middaguur in Penkum aan, een vervallen dorp met aan de Markt een miniwinkeltje, waar je ook wat kunt eten. In het eetzaaltje zijn alle tafels gedekt, maar er zit niemand. Buiten op het terrasje op de stoep voor de zaak zitten een paar mensen. Wij nemen hier iets te drinken. In een bos komen we langs een eik van 1.000 jaar.

We reden een aantallen uren naar het westen. Nu fietsen we naar het noordwesten. Zo nu en dan komen we mensen tegen die net als wij de Oder-Neisse-Radweg volgen. Sommige hiervan komen we meerdere keren tegen, soms met één of twee dagen tussenpoos. Meestal groeten we elkaar dan door een handopsteken of door elkaar goedendag te wensen. Eén daarvan is een man in een rood met blauw fietsshirt.

We stoppen vandaag in Blankensee, een dorpje niet ver van de Poolse grens. De campingbaas ziet er uit als een overjarige hippie. Je kunt hier dingen doen met paarden. Ook kan je een tocht maken met een soort slee, die getrokken wordt door husky’s. De meeste dingen zien er rommelig uit, maar het is ook goed te zien dat de campingbaas creatief is, technisch inzicht heeft en goed kan klussen. De accu van mijn e-bike mag ik aan het stroom leggen in zijn werkplaats. Wij zijn vandaag de enige campinggasten. Daarom leg ik ook mijn smartphone hier aan een stopcontact.

 

Van de campingbaas horen we waar het enige restaurantje in Blankensee is. Het is een Pools eethuisje zonder uithangborden en zonder menukaart. Je kunt kiezen uit een Pools gerecht of hetzelfde gerecht in een Russische variant. Wij kiezen voor de Poolse variant. Het zijn deegkussentjes gevuld met gehakt. Het smaakt ons goed. Bij het eten nemen we alcoholvrij bier. Als er een groepje tourfietsers op racefietsen vanuit Polen langs komt rijden, stoppen ze en vragen om bier. De man van het restaurant moest ze teleurstellen. Hij heeft geen vergunning voor alcoholische dranken. De Polen danken voor de 0.0.

In de loop van de nacht hoor ik twee maal de husky’s aanslaan. De volgende dag hoor ik van Bert dat hij de honden niet gehoord heeft.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: