Home » 2018 West Duitsland » 12 Apostelen (DE 05)

12 Apostelen (DE 05)

Dag 5. Fietsen met  broer Piet in West-Duitsland, maandag 20 augustus 2018. Van Petersfeld naar Harpstedt, 62 km.

Het is bewolkt en het ziet eruit alsof het gaat regenen. Garrel is de wat grotere plaats in de buurt van Petersfeld. Ondanks dat het niet helemaal op de route ligt, gaan we naar het centrum van dit stadje. Als we voor een bakkerswinkel staan begint het te regenen. Binnen zitten we droog aan een bakkie koffie. Een groepje mensen heeft hier zojuist een ontbijt genuttigd en staat nu buiten. Ze drinken, zo vroeg op de morgen, meegebracht bier en uit kleine borrelflesjes.

In Grossenkneten zijn we al weer 20 km verder. Hier doen we boodschappen in een supermarkt. Voor mij nu even geen koffie, maar warme chocolademelk bij het bakkertje voor in winkel.

0820 boom

Bij het natuurgebied Urwald Baumweg is een gebiedje aangeduid als de 12 apostelen. Je kunt daar iets in een gastenboekje schrijven en er ligt in een houten kastje ook een stempel en stempelkussen met groene inkt.

0820 molen S

In Dötlingen is een duizendjarige eik te bezichtigen. Een straatje verder ligt een opgeknapt oud pand, dat heeft gediend als jeugdhonk van de Hitler Jugend. In de tekst op een bordje bij de deur wordt dit afgekort als HJ. In het gebied rond Dötlingen staan verschillende hunebedden.

Hotel Zur Wassenburg is gebouwd op een vroegere watermolen. Vroeger heette deze zaak Die Mühle. De  eigenaar loopt in werkbroek en T-shirt. Hij sleept met gipsplaten. Er moeten wat kamers  worden verbouwd. Hij heeft haast. De regen is waarschijnlijk niet goed voor deze platen. Na douchen en het aantrekken van andere kleren doen we te voet een rondje dorp.

0820 piet drinkt S

We eten in het hotel. De oude eigenaar, vader van de huidige, is 79 jaar en vertelt ons over oude tijden en zijn leven. Hij was altijd helemaal gek van de Nederlandse artiest Rudie Carell, die ooit ook in zijn hotel heeft overnacht. Hij bracht een paar jaar geleden een bezoek aan Rotterdam. De grootste haven van Europa maakte veel indruk op hem. Hij ziet de grote cruiseschepen en hotel New York nog voor zich. Ook de Keukenhof vond hij erg mooi. Hij heeft geen mobieltje en gaat drie keer in de week zwemmen. Als het restaurant gaat sluiten, vraagt hij of we nog een borrel willen drinken. Wij bedanken hiervoor.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: