Home » 2018 West Duitsland » Stuwmeren (DE-12)

Stuwmeren (DE-12)

S

Dag 12. Fietsen met  broer Piet in West-Duitsland, maandag 27 augustus 2018. Van Rüthen naar Stockum, 80 km.

 

 

Eerst moeten we terug naar het hoger gelegen centrum van Rüthen. Vandaar gaan we als een speer richting het riviertje.

 

De Möhnesee is een stuwmeer. De stuwdam werd op 17 mei 1943 door de geallieerden verwoest. Door de vloedgolf die ontstond kwamen 1.200 mensen om het leven. We volgen dit meer via de zuidzijde. Soest slaan we over. We drinken weer een koffie, nu bij een imbiss. Piet maakt een babbeltje met de eigenaar. Het gaat over de marskramers die vroeger vanuit Duitsland naar Nederland liepen om spulletjes te verkopen. De man weet dat er in Nederland ook een Soest is. Daar woonde destijds Koningin Juliana. Hij is ooit langs het paleis gereden in de buurt van de stad Utrecht. Voordat we weer doorfietsen maken we nog een praatje met een man, die zegt dat hij ook een Flyer e-bike heeft. Hij vraagt of wij vader en zoon zijn.

Vijfentwintig kilometer verder zijn we weer bij een stuwmeer. Dit is de Sorpesee. In Langscheid willen wij wel overnachten. De jeugdherberg is vol. Een viersterrenhotel met een zwembad op het dak heeft wel een kamer vrij, maar die kost € 159. Dat vinden we iets te duur. We fietsen verder over het fietspad aan de oostkant van het stuwmeer naar Amecke. Daar is een klein hotel met drie kamers. De deur is dicht. We zoeken het telefoonnummer op op internet. Daar is geen plek meer voor ons. Na ons telefoongesprek komt de eigenaar naar buiten. De man met snor verwijst ons naar het dorp Stockum. Daar zijn drie hotels. Het tweede hotel is bingo. Op de kamer zien we dat er maar één dekbed en één kussen ligt. Dat wordt wat krapjes. Na melding wordt hier nog even wat aangedaan.

Even iets anders. De afgelopen dagen valt me op dat Duitsers bij gesprekken onderling dikwijls het woordje “genau” (letterlijke vertaling “precies”) gebruiken. Als de ander een tijdje aan het woord is, zeggen wij “ja” om aan te geven dat we nog bij de les zijn. Hier in Duitsland gebruiken ze dikwijls “genau”.

We eten Lachsforelle in het hotel. Voor de Duitslandkenners onder lezers. We zijn nu in Sauerland/Westfalen. Bij onze avondwandeling door Stockum komen we langs een bankje. Hierop staat de tekst: “ Wie hier zit wil graag meegenomen naar Sundern”. Sundern is de grotere plaats niet ver van het dorpje Stockum.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: