Maarn

S

Dinsdag 5 februari 2019.

In Maarn is vlak bij het treinstation een bakkerswinkel met een restaurantdeel. Net als doorgaans in snackbars moet je hier eerst aan de kassa betalen, waarna de koffie wordt klaargemaakt en geserveerd aan het tafeltje. Het winkelcentrum van dit dorp op de Utrechtse Heuvelrug is klein, maar de basisbehoeften zijn aanwezig, zoals een supermarkt en een boekenwinkel waar je ook koffie kan drinken. Ook staat er een kar van een visboer.

 

Al snel zijn we het dorp uit en zijn in het bos. Vandaag lopen we bijna uitsluitend door bossen. Alleen in het dorp Austerlitz en in de omgeving van station Driebergen-Zeist lopen we in bebouwde omgeving. Het eerste bosgebied heet de Koeheuvels. Hier zijn zandverstuivingen en hier en daar heideplanten en jeneverbesstruiken.

 

We komen langs de koepel van Stoop. Dit gebouwtje is hier neergezet in 1840. De pilaren rondom zijn afkomstig van de voormalige Koopmansbeurs in Amsterdam. Eerder was het een theehuis. Nu is het een atelier van een kunstenaar.

 

 

De piramide slaan we over. Het restaurant aan de Postweg in het dorp Austerlitz is alleen van donderdag tot en met zondag open. Het dorpshuis is vandaag, dinsdag, wel open. Buschauffeurs van Syntus hebben hier vandaag een studiebijeenkomst. Ze hebben net hun broodmaaltijd met soep erop zitten. Ze gaan het zaaltje met de flip-over weer in. Ook zitten er in het dorphuis nog vier grondwerkers in oranje hesjes aan een tafeltje.

We komen nog door twee landgoederen. Heidestein en Bornia. Het eerste landgoed wordt begraasd door Drentse heideschapen. Wij zien ze niet. Het tweede landgoed was in eigendom van een familie uit Leeuwarden.

Het station Driebergen-Zeist en de stationsomgeving gaan grootscheeps op de schop. In een noodgebouw zit onder meer de Stations Huiskamer. Hier is dat een minirestaurantje naast de balie van coffee to go. Op de tafel van de Huiskamer staan zo’n 25 boeken. Je mag er één meenemen als je een ander boek hier achterlaat.

NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug van station Maarn naar station Driebergen-Zeist met broer Piet, 15 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: