Home » 2019 Langs de Maas » Waalse Pijl (M6)

Waalse Pijl (M6)

S

Zondag 5 mei 2019.

 

Frans heeft gisterenavond een vriend uit Noord-Brabant gestrikt die hem met de auto in België komt ophalen. Het was zijn bedoeling om naar huis in Nederlands Limburg te fietsen. Hij was ook van huis uit vertrokken met zijn fietsreis.

Net als de afgelopen dagen hebben we vandaag eveneens tegenwind. Het is ook nog koud, maar gelukkig wel droog. We missen Frans. Hij was een paar dagen ons adoptie-fietsmaatje.

 

Om half twaalf rijden we Namen binnen. Aan de andere kant van de brug in de deelgemeente Jambes loopt de zondagochtendmarkt ten einde. We doen een bakkie in een ouderwets café. Er hangen schilderijtjes met oude foto’s. De toiletten zijn op de eerste verdieping. Hier hangt op de overloop een grote schoolkaart van Nederland. De belangrijkste steden en dorpen zijn aangegeven met rode balletjes van verschillende maat. Er staan geen namen van de steden en grote dorpen bij.

Ergens tussen Dinant en Luik ligt de stad Huy of op zijn Vlaams Hoei. Hier is ieder jaar de start en finish van de wielerklassieker de Waalse Pijl.

Van Huy naar Luik rijden we langs vervallen en nog in gebruik zijnde zware industrie. Een doorgaande fietsroute is door de routemakers zo goed als zo kwaad gemaakt. Soms komen we door smalle stukjes pad met soms gedumpt huisvuil op straat of er naast.

 

We krijgen een kamer in de jeugdherberg van Luik. Het is redelijk centraal gevestigd in een voormalig klooster tegen een kerk aan. Van Frans krijgen we een appje. Hij meldt dat hij vandaag rond 12.00 uur thuis kwam. Na een douche gaan we naar de Rue Pont d’Avroy, de horecastraat van Luik. We moeten in het restaurant tien minuten wachten voordat we een tafeltje kunnen bezetten. We nuttigen een goede aspergemaaltijd. Door het raam zien we heel wat voedselbezorgers van internationaal bekende bezorgketens eten oppikken bij andere zaken in deze – voor autoverkeer afgesloten – straat om deze per fiets te bezorgen bij Luikse burgers.

Dag 6. Fietsen langs de Maas met broer Piet van Dinant naar Luik, 103 km. Tot en met vandaag 586 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: