Home » 2019 Langs de Maas » Woerkom (M10)

Woerkom (M10)

S

Fietsen langs de Maas op 20 augustus 2019. Dag 10, 90 km. Tot en met vandaag 926 km.

Van de eigenaresse van het hotel in Velp horen we bij het ontbijt dat het oude kerkje en het Kapucijner klooster op zo’n drie km verwijdert van het dorp liggen. Van hier uit kan je ook weer op de Maasfietsroute komen. We gaan die kant op. Het kerkje staat op de plek waar al in de twaalfde eeuw na Christus een kerkje werd gebouwd. Een deel stamt nog uit die tijd. Het wordt niet meer als parochiekerk gebruikt, maar als expositieruimte e.d.

We gaan ook even kijken bij het klooster dat tegenwoordig een bezinningscentrum is. Hier is ook een kerk. We bekijken deze barokke kerk aan de binnenkant. Verderop in Haren gemeente Oss is een Pools restaurant. Een Poolse dame is bezig de zaak schoon te maken. Na overleg met haar Poolse baas mag zij voor ons koffie zetten. De eigenaar maakt nog even snel een tafeltje op het terras droog.

 

Meestal rijden we op dijken, soms is het een fietspad, een andere keer een rustige weg waar ook auto’s rijden. Er zijn rechte stukken, maar ook fietspaden met regelmatig bochten. Vandaag gaan we net als gisteren verschillende pontjes over. Een pont ergens vóór Den Bosch is uit de vaart. Daarom blijven we daar op de Brabantkant van de Maas rijden.

 

We fietsen op een eiland dat bijna geheel in handen is van een barones. Een oude baas knapt een roeiboot op van het landgoed. Hij smeert een teerachtig spul tegen de onderkant van het bootje. De man is vrijwilliger. Een andere oudere man (met grote witte baard) zit op een bankje bij het pont een boek te lezen. Hij is ook vrijwilliger maar wil de werkende man niet voor de voeten lopen. Dat zegt hij tegen ons.

 

Op onze route ligt ook Slot Loevestein. Zonder het slot echt te bezoeken – entreeprijs 14 euro pp – kijken we hier even rond. Als we bij het pont naar Woudrichem aankomen zien we aangegeven dat het pont tot 17.30 uur vaart. Hij ligt aan de andere kant van het water en het is nu 17.25 uur. We luiden de bel die hier aan een paal is bevestigd. Zal de pontbaas nog komen ophalen of vindt hij dat zijn dagtaak erop zit? Na een paar minuten wachten komt het kleine pont aanvaren. Als hij aanlegt wijst de pontbaas op zijn horloge. De fietsen tilt de bootsman op de voorplecht van het pont type veredelde roeiboot.

 

 

In Woudrichem, een alleraardigst stadje, besluiten we een overnachtingsplek te zoeken. We komen uit bij een B&B, vlak bij het huis van de plaatselijke dierenarts. Bij dat huis werd de tv-serie van Dokter Tienus opgenomen. In de serie heet Woudrichem Woerkom. Dit is een oude naam voor dit stadje. ’s Avonds maken we een wandeling over de kades en door het centrum van de vestingstad.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: