Home » 2021 Fietsen en wandelen » Oh Oh Den Haag

Oh Oh Den Haag

Maandag 1 februari 2021.

IJzel, gladde wegen. Code oranje  in verschillende provincies. Veel ongelukken in de polders en rond Amsterdam. We spreken af om een uur later met onze wandeling in Rijswijk te beginnen. Het is al na 11.00 uur als we de auto’s  op het parkeerterrein neerzetten van Sportpark Vredenburch.

We komen langs de Naald van Rijswijk. Het is een herinnering aan de Vrede van Rijswijk in 1697. Het Stadhouderlijk Paleis Huys ter Nieburch stond hier toen. Het vervallen paleis werd in 1791 afgebroken. Enige jaren later werd de obelisk opgericht. Dit deels met materiaal van het gesloopte paleis.

 

Het oude stadhuis van Rijswijk werd in 1967 gebouwd en in 2003 vertrok de gemeente hier om te verkassen naar een onderkomen bij Winkelcentrum In den Bogaard. Er werden allerlei plannen gemaakt van herbestemming of sloop en nieuwbouw. Inmiddels is besloten dat de gemeente weer terug gaat naar het gemeentehuis met de hoge toren, voorzien van 47 klokken. Wij zijn getuigen van de grote verbouwwerkzaamheden. Als het klaar is zal het Huis van de Stad worden genoemd.

De Laakmolen staat aan de rand van het Laakkwartier. Het is de oudste nog bestaande molen van Den Haag sinds 1900. Daarvoor was het hier Rijswijk. In de polder voorbij de molen was eeuwen geleden een galgenveld.

Een groot gebouw met het opschrift HTO aan de Laakkade. Dit gebouw, het Tehuis voor Ongehuwden, werd van 1923 tot 1925 gebouwd door de architect Karel de Bazel. Deze man kennen we van gebouw De Bazel, het Stadsarchief van Amsterdam. De opdrachtgever voor de bouw was de Maatschappij tot het Nut van ’t Algemeen. Er was plaats voor 450 alleenstaande mannen. In 1982 werd het gebouw gerenoveerd en kwamen in dit rijksmonument 100 appartementen en 78 kamers.

Het Stadsdeelkantoor, gebouwd op het terrein van het voormalige slachthuis, ziet er on-Nederlands uit. Het werd gebouwd door de Italiaanse architect Aldo Rossi. Bij de ingang van de binnentuin staat een beeld, dat er aan één kant uitziet als man, aan de andere kant als rund. Verwijzend naar het vroegere slachthuis.

Enige jaren geleden werd het Station Den Haag Moerwijk verbouwd. Het heeft nu een opzichtige oranje overkapping. Moerwijk wordt genoemd in het bekende Haagse lied ‘Oh Oh Den Haag’, gezongen door Harry Jekkers.

Wandelen met zus Margo en zwager Leo in Rijswijk en Den Haag Laakkwartier, 12 km. We hadden geen last van gladheid.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: