Home » 2021 Fietsen en wandelen » Zuiderpark

Zuiderpark

Dinsdag 23 maart 2021

Amsterdam heeft haar Vondelpark, Haarlem haar Haarlemmer Hout. Den Haag haar Zuiderpark. In het Zuiderpark starten we onze wandeling bij de parkeerplaatsen voor het zwembad en een politiepost. Het is voorjaar: de eerste groene blaadjes verschijnen aan de struiken en hier en daar staat al wat in bloei. De ganzen zijn eraan gewend dat er mensen langslopen. Ze houden ons in de gaten als ik een foto maak van hun gezinsuitbreiding, maar ‘blazen’ niet.

Na een slingerend parcours door het park komen we via de Soestdijkkade verder op de la Reyweg. Hier is een complex met kleurige daken. Het is een opvang van dak- en thuislozen. In de Schilderwijk en de Transvaalbuurt zie je veel groentewinkels, slagers, kappers, huishoudelijke artikelenwinkels, juweliers en bruidsmodezaken, gerund door Nederlanders van buitenlandse oorsprong.

Het Oranjeplein is een statig aangelegd plein uit het midden van de 19e eeuw. Bij de opzet was het de bedoeling dat hier een gegoede wijk zou komen. Door de industriële ontwikkeling langs de spoorlijn werd dit deel van de Schilderswijk een volkswijk. Hier eten we onze meegebrachte botterhammen, gezeten op  brede stalen banken. We hebben vanaf hier uitzicht op het ‘Strijkijzer’ de imposante hoge toren, die vlak bij Station Hollands Spoor staat. Wat mij opvalt is dat de jonge mannen die in dit deel van Den Haag rondlopen dikwijls gekleed zijn in joggingbroeken. De oudere mannen dragen vooral traditionele Turkse of Marokkaanse kleding. Dit geldt ook voor de oudere vrouwen hier.

Op de Hoefkade scoren we een coffee-to-go. Een paar pandjes verder is een café dat gesloten is. Voor de zaak staan solide houten banken. Wij nemen er plaats om onze cappuccino op te drinken. Even later komt de eigenaar van het café aanlopen. Hij vraagt of wij onze rommel niet willen achterlaten maar willen meenemen.

Daar waar nu de Van Ostade-woningen staan was in de 19e eeuw een krottenwijk waar arme Joodse mensen onder zeer slechte omstandigheden woonden. Vanaf 1887 verschenen er na allerlei initiatieven de eerste huizen met rode bakstenen. In 1977 werd aanvankelijk besloten deze woningen te slopen. Dit besluit werd in 1982 ingetrokken. De woningen zijn daarna grondig gerenoveerd. Het wijkje staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Onze wandeling eindigt waar die begon in het Zuiderpark. Het rosarium, de kruidentuin en de botanische tuin moeten we in de zomer een keer gaan bekijken.

Wandelen in Den Haag met zus Margo: Zuiderpark, Transvaalbuurt, Schilderswijk, Zuiderpark, 14 km. De route staat beschreven in het boekje Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: