Home » 2021 Fietsen en wandelen » Naarden Vesting

Naarden Vesting

Dinsdag 30 maart 2021

De auto’s staan in de parkeergarage Amstelplein in Uithoorn. Vroeger ging de drukke provinciale weg N201 dwars door de dorpscentra van Aalsmeer en Uithoorn. Nu gaat hij met een grote boog om de dorpen heen. Voorbij Uithoorn richting Mijdrecht komt deze aangepaste N201 weer op zijn oorspronkelijke tracé. We rijden een aantal kilometers in een op zich mooie omgeving – links en rechts plassen- evenwijdig aan de drukke doorgaande autoweg.

We fietsen langs de Vinkeveense Plassen en komen in Baambrugge, een dorpje ten zuiden van Abcoude. Hier volgen we het slingerende riviertje de Angstel. Bij Nederhorst den Berg staat sinds september 2019 een monument ter nagedachtenis aan een Canadese bommenwerper onderweg naar Keulen. Hij vloog in mei 1943 in brand boven Loosdrecht en stortte neer in een weiland bij Nederhorst den Berg. Een kunstenaar maakte een vliegtuigmodel van vijf bij zes meter. Er staat een keurig bankje bij. Hier drinken we koffie uit onze thermosfles.

Verder zijn er de Ankeveenseplassen. In het dorp Ankeveen staat een ooievaar op het dak van een woning. Wordt hier een baby bezorgd? We gaan door de zuidrand van Natuurreservaat Naardermeer en komen uit in Naarden-Vesting. De eeuwenoude vesting heeft dubbele stadswallen, een vestinggracht en functionele gebouwen voor de opslag van wapens en het verblijf van soldaten. Het maakt deel uit van de Hollandse Waterlinie. Nu gaan we door het noordelijk deel van het Naardermeergebied en de Nieuwe Keverdijkse Polder.

Aan de Vecht gaan we langs kilometers woonarken, voordat we in Weesp aankomen. Weesp is ook een vestingstad. Een smal steegje brengt ons in het oude centrum. Hier is het oude gemeentehuis, waar jaren geleden ‘De Achterkant van het Gelijk’ met Marcel van Dam werd opgenomen en uitgezonden. Inmiddels is besloten dat Weesp gaat fuseren met hoofdstad. Op zijn vroegst in 2022 wordt Weesp een deel van Amsterdam. Met ingang van 1 juni 2019 is het gemeentepersoneel al overgegaan naar de gemeente Amsterdam.

Aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal ligt Driemond. Langs het fraaie riviertje De Gein gaan we naar Amsterdam-Zuidoost. We zien de enorme spoorbrug die een paar jaar geleden over de weg van Amsterdam naar Almere en het Gooi is gelegd.

In september vorig jaar gingen broer Piet en ik bij café-restaurant Stokkelaarsbrug in Polder de Rondehoep aan een koffie met appelgebak. Nu ziet het er uitgestorven uit. Het smalle fietspad aan de linkerkant van het riviertje Waver wordt opgehoogd en opgeknapt. Daarom rijden we nu rechts van het riviertje en natuurgebied de Botshol naar het dorpje Waver. Verder nog een paar kilometers door een polder in de gemeente De Ronde Venen naar Amstelhoek. Aan de andere kant van de Amstel ligt Uithoorn.

Fietsen met zwager Leo van Uithoorn naar Naarden en terug, 75 km.

Kunstwerk (1970) van kunstenaar Ek van Zan, Ruijsdaelplein in Naarden Vesting. Het stond eerder bij de chemische fabriek in Naarden.

Dijkverzwaring langs de Waver Ronde Hoep

Spoorbrug over snelweg Amsterdam- ’t Gooi

Handel in oude rommel in Polder Groot-Mijdrecht


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: