Home » 2021 Fietsen en wandelen » Staelduinse Bos

Staelduinse Bos

Vrijdag 9 april 2021.

Langs en over de Sijtwendetunnel fietsen we van Wassenaar naar Leidschendam. De autoverbinding, N14 genoemd, van de N44 bij Wassenaar naar de A4, bestaat eigenlijk uit drie tunnels. Het volgende dorp voor ons is Pijnacker. Sinds 2002 maakt dit dorp deel uit van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het is redelijk mooi weer, meer zon dan ik had verwacht.

Voorbij Oude Leede, een buurtschap van 780 inwoners, komen we bij de Ackerdijksche Plassen. Hier is een stevige uitzichttoren. Vanaf de bovenverdieping hebben we een aardig overzicht over de omgeving. Veel vogels zien we nu niet.

Zweth

Het dorpje Zweth ligt aan de twee kanten van het riviertje de Berkelsche Zweth. Een indrukwekkende brug kruist het water. Hier zijn we in een rustig deel van Nederland. Het dorpje Zouteveen ligt tussen Negenhuizen en De Kapel. Bij het dorpje De Kapel stond een paar honderd jaar geleden een gebedshuis. Schipluiden is een oud dorp met smalle steegjes en pittoreske huizen. Het was er al in de 12 eeuw. Het is genoemd naar het riviertje De Leede.

Daarna zijn we voor de afwisseling in een druk deel van Zuid-Holland, het Westland. Hier rijden vrachtwagens af en aan. Er is veel economische bedrijvigheid. Je ziet ook dat er nog volop uitbreidingen van kassen en andere agrarische gebouwen op stapel staan. Gelukkig lopen er brede fietspaden langs de drukke doorgaande wegen. We gaan dwars door De Lier en later door Maasdijk.

Het Staelduinse Bos is een groene long niet ver weg van de Nieuwe Waterweg. Bij Hoek van Holland gaan we met de wind in de rug door de duinen naar Ter Heijde en Kijkduin. Inmiddels zijn de oude winkeltjes in Kijkduin allemaal gesloopt. Er wordt grondwerk verricht voor nieuwe gebouwen. Appartementen?

Den Haag

Dan fietsen we door het centrum van Den Haag. We komen langs verschillende ambassades. Ik zie onder andere die van Belarus (Wit-Rusland), Angola en Polen.

Fietsen met zwager Leo van Wassenaar naar Schipluiden en Hoek van Holland naar Wassenaar, 79 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: