Home » 2021 Fietsen en wandelen » Bunker Abtswoude 1

Bunker Abtswoude 1

Donderdag 15 april 2021.

Ruim vijftig jaar geleden werkte ik zo’n 3-4 maanden in volcontinue-ploegendienst in een communicatiebunker aan de rand van Delft in het buurtschap Abtswoude. De ritjes van De Lier naar de bunker en terug werden gemaakt in groene busjes. Nu dat we hier in de buurt fietsen, vraag ik aan een mevrouw met een kinderwagen of zij hier ergens een bunker weet. Ze denkt goed na maar weet er geen. Zou de bunker gesloopt zijn? Vanavond maar even op internet zoeken of er iets over deze bunker is te vinden.

We rijden ons ‘rondje’ in de vorm van een acht verder. Om 9.30 uur begonnen we vanmorgen bij het gemeentehuis van Voorschoten. Het punt waar de twee rondjes van de acht elkaar raakten was bij Avalex en TV-West. De rit: Voorschoten, Wassenaar, TU Delft, Delfgauw, Abtswoude, Schipluiden, Hodenpijl, Wateringen, Rijswijk, Ypenburg, Leidseveen, Zoetermeer, Voorburg, Wilsveen, Stompwijk, Zoeterwoude, De Vlietlanden, Voorschoten. In totaal 72 km.

’s Avonds het een en ander uitgezocht op internet. De bunker is opgeslokt door de Delftse wijk Tanthof. In 2004-2005 is er een appartementencomplex van vier woonlagen gebouwd boven op de bunker. Het complex heet De Waaier, omdat de woningen waaiervorming op de bunker zijn gebouwd.. De bunker zelf wordt nu gebruikt als archiefopslagruimte. De straat heet Abtsregt en de postcode is 2622KN. Bij gelegenheid ga ik er alsnog eens kijken.

Fietsen met zus Margo en zwager Leo.

Delftse Hout


7 reacties

 1. AB Vlasblom schreef:

  Ik was van 69-4. 4 maanden opleiding in de Elias Beeckman kazerne in Ede.Daarna geen 9 maar12 maanden gewekt in de bunker. En natuurlijk de bases, het Schefferkamp in de Lier.

  • Jan van der Tuin schreef:

   Leuk om te lezen. We moeten samen in de bunker gezeten hebben! Ik was van 69-3. Eerst 5 maanden op de Simon Stevinkazerne en daarna 13 maanden in de Lier en in de Bunker. Steeds heen en weer in de busjes en regelmatig een stop bij de kroeg in Den Hoorn!
   Ik heb ook wel gezocht naar de bunker. Kon het niet vinden. Blijkt dus onder een appartementencomplex te zitten.
   Op het Schefferkamp staat nu een Chrisantenkwekerij.

   • dickwalraven schreef:

    Dag Jan. Leuk dat je ook reageert op mijn verhaaltje over de bunker van Abtswoude. Zelf kreeg ik 6 maanden opleiding, 2 voor chauffeur en 4 voor telexist. Daarna kwam ik in De Lier/ bunker Abtswoude. Daar bleef ik maar een paar maanden. Ik werd overgeplaatst naar Den Haag. Daar werd ik CDT MRS NFK GV DPL SLD ZM. De afkorting betekent: Commandant Mechanisch Registratie Systeem Nieuwe Frederik Kazerne Den Haag Dienstplichtig Soldaat Zonder Meer. Dat ZM had ik zelf verzonnen. Ik werd nooit Soldaat eerste klas. Daar moest ik telexberichten doorsturen, die ik kreeg aangeleverd op paper tape. Niks geen NATO Secret, maar bestellingen van overhemden, sokken en onderbroeken. De paper tapes werden aangemaakt door burgerambtenaren van Defensie.

    Dat van de chrysantenkwekerij wist ik weer niet. Overigens van een stop bij een kroeg weet ik ook niet. Waarschijnlijk werd dat in mijn tijd nog niet gedaan. Leuk voor jou als AB Vlasblom ook nog naar jou reageert.

  • Jan van der Tuin schreef:

   Hallo Ab Vlasblom, Leuk om iets te lezen over de Schefferkamp en de Bunker. Doordat mijn zoon in Maassluis is gaan wonen, kom ik regelmatig in het Westland en komen herinneringen boven van mijn diensttijd op de Schefferkamp en in de bunker. Ik kom er inmiddels achter, dat de bunker er nog wel is, maar dat er een appartementencomplex bovenop gebouwd is. Het Schefferkamp bestaat niet meer, er is nu een chrysantenkwekerij.
   We moeten samen in de bunker gewerkt hebben en we zullen elkaar gesproken hebben, ik ben van 69-3 en na mijn opleiding in Ede heb de rest van mijn diensttijd in de bunker gewerkt. Je naam komt mij bekend voor, maar ik heb verder geen beeld van je. Laat iets van je horen, wellicht kunnen we wat herinneringen ophalen.

 2. dickwalraven schreef:

  Wanneer werkte jij in die bunker? Ik was van lichting 68-01 en had 6 maanden opleiding (2 maanden in Amersfoort en 4 in Ede). Na een aantal maanden in Abtswoude/De Lier werd ik overgeplaatst naar de Alexanderkazerne in Den Haag.

 3. Ab Vlasblom schreef:

  Ik zou het zelfde verhaal kunnen schrijven. Ook samen met mijn vrouw, gezocht naar de bunker aan de Abstwoudseweg, waar ik 9 maanden volcontinu mijn diensttijd heeft doorgebracht.
  Uiteindelijk gevonden op Wikipedia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: