Home » 2021 Fietsen en wandelen » Bunker Abtswoude 1

Bunker Abtswoude 1

Donderdag 15 april 2021.

Ruim vijftig jaar geleden werkte ik zo’n 3-4 maanden in volcontinue-ploegendienst in een communicatiebunker aan de rand van Delft in het buurtschap Abtswoude. De ritjes van De Lier naar de bunker en terug werden gemaakt in groene busjes. Nu dat we hier in de buurt fietsen, vraag ik aan een mevrouw met een kinderwagen of zij hier ergens een bunker weet. Ze denkt goed na maar weet er geen. Zou de bunker gesloopt zijn? Vanavond maar even op internet zoeken of er iets over deze bunker is te vinden.

We rijden ons ‘rondje’ in de vorm van een acht verder. Om 9.30 uur begonnen we vanmorgen bij het gemeentehuis van Voorschoten. Het punt waar de twee rondjes van de acht elkaar raakten was bij Avalex en TV-West. De rit: Voorschoten, Wassenaar, TU Delft, Delfgauw, Abtswoude, Schipluiden, Hodenpijl, Wateringen, Rijswijk, Ypenburg, Leidseveen, Zoetermeer, Voorburg, Wilsveen, Stompwijk, Zoeterwoude, De Vlietlanden, Voorschoten. In totaal 72 km.

’s Avonds het een en ander uitgezocht op internet. De bunker is opgeslokt door de Delftse wijk Tanthof. In 2004-2005 is er een appartementencomplex van vier woonlagen gebouwd boven op de bunker. Het complex heet De Waaier, omdat de woningen waaiervorming op de bunker zijn gebouwd.. De bunker zelf wordt nu gebruikt als archiefopslagruimte. De straat heet Abtsregt en de postcode is 2622KN. Bij gelegenheid ga ik er alsnog eens kijken.

Fietsen met zus Margo en zwager Leo.

Delftse Hout


3 reacties

 1. AB Vlasblom schreef:

  Ik was van 69-4. 4 maanden opleiding in de Elias Beeckman kazerne in Ede.Daarna geen 9 maar12 maanden gewekt in de bunker. En natuurlijk de bases, het Schefferkamp in de Lier.

 2. dickwalraven schreef:

  Wanneer werkte jij in die bunker? Ik was van lichting 68-01 en had 6 maanden opleiding (2 maanden in Amersfoort en 4 in Ede). Na een aantal maanden in Abtswoude/De Lier werd ik overgeplaatst naar de Alexanderkazerne in Den Haag.

 3. Ab Vlasblom schreef:

  Ik zou het zelfde verhaal kunnen schrijven. Ook samen met mijn vrouw, gezocht naar de bunker aan de Abstwoudseweg, waar ik 9 maanden volcontinu mijn diensttijd heeft doorgebracht.
  Uiteindelijk gevonden op Wikipedia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: