Home » 2021 Fietsen en wandelen » Schoonoord [02]

Schoonoord [02]

Maandag 14 juni 2021.

Groningen

Piet is vandaag jarig.

Het Hoornsemeer en het Paterwoldsemeer zijn door veenontginning ontstaan in de 16e en 17e eeuw. Hier gaan we aan de koffie met gebak (!) op een terras aan de achterzijde van een hotelcomplex dat vroeger een opleidingscentrum van de PTT (KPN) was.

Haren ten zuiden van Groningen is bij het grote publiek bekend van de Facebook-rellen uit 2012. Wij stuiten hier op straatopbrekingen die ons nopen om te rijden. Hoe? Dat mogen we zelf bepalen. Wij houden de richting naar Glimmen aan. In dat dorp komen we weer op de gps-route.

Tussen Zeegse en Oudemolen in een bosgebied is een rustpunt waar je koffie kunt drinken en wat kan uitrusten. In Schoonloo raken we in gesprek met de eigenaren van een café-restaurant met terras. ‘Zoveel kilometers als jullie deze week fietsen heb ik mijn hele leven nog niet gefietst.’ laat hij ons weten. Even later steken ze nog een sigaret op. In Schoonoord stoppen we onze etappe en zetten de tentjes op bij Camping LaWeDa. De eigenaresse is eind vorig jaar overleden. De camping is verkocht en gaat op 1 september over in andere handen. De nieuwe eigenaar heeft een onroerendgoed-achtergrond.

Ontginning van hoogveen begint met het graven van een netwerk van kanalen om het gebied te ontwateren. De kanaalgravers (handwerk) woonden dikwijls in zelfgebouwde keten en plaggenhutten langs het kanaal. Later werd de gemeenschap aangevuld met veenarbeiders. Zo ontstond ook het dorp Schoonoord.

Dag 2 Fietsen met broer Piet langs het Pieterpad: Groningen, Haren, Rolde, Schoonloo, Schoonoord, 73 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: