Home » 2021 Fietsen en wandelen » Zeesluis IJmuiden

Zeesluis IJmuiden

Dinsdag 19 oktober 2021.

In Zandvoort wordt ik aangesproken door een mevrouw die sprekend lijkt op Erica Meiland. Ze zoekt haar chiwawa en vraagt of ik het hondje onderweg heb zien lopen. Die zag ik niet. Mijn regenkleding had ik een stukje voor Zandvoort al uitgetrokken, maar het gaat weer regenen. In het treinstation – daar is het droog – van deze badplaats trek ik de regenjack en-broek weer aan. Als je de kustlijn richting Bloemendaal aan Zee wilt aanhouden kan je over een fietspad aan de kant van het circuit of aan de kant van het strand. De strandkant is gezelliger.

Bij Bloemendaal aan Zee ga ik het fietspad op naar Parnassia. Dit is een café-restaurant te vergelijken met Nedersandt bij de Langevelderslag. Binnen ga ik aan een tafeltje zitten in de buurt van een houtbrander. Mijn kleding zal een beetje drogen. Ik bestel een cappuccino. Normaal vragen ze in cafés of je er iets lekkers bij de koffie wilt. Dat vraagt de ober niet. Ook stelt hij geen andere vragen.

Vandaag wil ik naar de sluizen van IJmuiden. Van mijn broer Johan had ik gehoord dat die al enige maanden weer open zijn voor fietsers. Als ik hier ergens een foto wil maken hoor ik het geluid dat hoort bij het dichtgaan van slagbomen. Ik maak geen foto maar maak dat ik weg kom. Kort na mij komt er een bromfietsers aan die zeer waarschijnlijk door rood is gereden. De slagbomen achter mij zijn inmiddels dicht. Hij moet voor de slagbomen wachten, terwijl twee meter achter hem de brug opengaat. Het is niet gevaarlijk maar misschien wel een beetje eng.

Je maakt heel wat meters als je van de zuidkant van de  sluizen naar de noordkant fietst. Er wordt nog gewerkt aan de nieuwe sluizen. In 2022 moeten de werkzaamheden klaar zijn, blijkens een bord dat ergens is opgesteld. Op verschillende plekken staan verkeersbegeleiders in gele hesjes. Aan de noordkant ga ik richting het pont bij Velsen Noord. Het is hier een troosteloze omgeving met onder meer fabrieken van ENCI. Er gaan nu maar een handjevol fietsers op het pont naar Velsen Zuid. Mondkapjes zijn verplicht maar dit wordt niet gehandhaafd door personeel van het pontveer, staat op een bordje aan boord van het vaartuig.

In Velsen Zuid en Driehuis staan veel luxe woningen. Bij het begin van Bloemendaal staan borden met de tekst ‘Bloemendaal gemeente Bloemendaal’. Het doet mij een beetje dubbelop aan. Inmiddels regent het niet meer en kan mijn regenkleding uit. Bij Elswout neem ik een rustmomentje met uitzicht op een theehuis van het landgoed.

Fietsen naar de Zeesluis van IJmuiden, 79 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: