Home » 2021 Fietsen en wandelen » Moordrecht en Rotte

Moordrecht en Rotte

Zondag 24 oktober 2021

Bij het TOP (Toeristische Overstap Punt) Nieuwkoop ben ik vanmorgen tegen half tien de eerste. Hier parkeer ik de auto. De zon schijnt al uitbundig. De weermannen en -vrouwen hebben voor vandaag mooi weer beloofd. Van Nieuwkoop uit ga ik naar Zwammerdam. In dit dorp fietst voor mij een gezin in deftige kleding. Op weg naar de kerk? Er staan in het dorpscentrum verschillende borden in verband met omleidingen voor fietsers. Het stelt niets voor. Ik kan gewoon doorrijden.

Verder kom ik langs boomkwekerijen in Boskoop en Waddinxveen. Nu ga ik de kant van Rotterdam op. Ommoord is een onderdeel van stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek. Deze wijk is gebouwd vanaf 1965. Het was de bedoeling dat er15.000 woningen kwamen. Dit werden er  ongeveer 12.500. Het is een van de grootste woonwijken, qua oppervlakte en aantal inwoners, van Rotterdam. Er staan veel flats.

Ook kom ik door Terbregge, een buurtschap in het stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek. Er is ook een Nieuw Terbregge. Een verkeersknooppunt van snelwegen is vernoemd naar dit buurtschapje. Dit knooppunt is de aansluiting van de A16 en de A20.

Brug over de Rotte in Bergschenhoek
De Rotte

Het is het niet ver meer naar de Rotte. Het wordt steeds drukker op de smalle kronkelige weg van wandelaars, fietsers en wielrenners. Het is nog net geen filerijden. Bijna alle bankjes zijn bezet met mensen die genieten van de uitbundige zon.

Bentwoud is een natuurgebied met naast wandelpaden verschillende geasfalteerde fietspaden. Een langer pad heeft de naam Juffrouw Jannenvaartpad. Als ik informatie over deze naam zoek op internet krijg ik de indruk dat het om een regionale historische naam gaat. Maar hoe en wat is mij niet duidelijk.

Er wordt onderhoud gepleegd aan de hefbrug van Alphen aan den Rijn. Dit houdt in dat ik moet omrijden. Het is voor mij een zoekplaatje. Na hier en daar wat vragen kom ik uit bij een fietsbrug zo’n tweeënhalve kilometer verder op. Ik rijd vandaar weer naar de hefbrug.

In Aarlanderveen is het niet ver meer naar Nieuwkoop. Op het ingebouwde terraspleintje naast het ouderwetse café Het Oude Rechthuis geniet ik nog even van de zon.

Hazerswoude Rijndijk

Een rondje fietsen vanaf Nieuwkoop, 91 km. Zwammerdam, Boskoop, Waddinxveen, een puntje Gouda, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Rotterdam Ommoord en Terbregge, langs de Rotte, Oud Verlaat, Moerkapelle, Bentwoud, Hazerswoude, Alphen aan den Rijn, Aarlanderveen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: