Zand

Woensdag 27 oktober 2021

Jisp in het kader van Halloween
Purmerend

Het Twiske. Eeuwenlang werd hier kleinschalig turf gewonnen. Eerst hoogveen, later laagveen. Dat laatste ging met opbaggeren en te drogen leggen op smalle stroken land. In de jaren 30 van de twintigste eeuw werd begonnen met het inpolderen van dit gebied. De kwaliteit van de drooggelegde landbouwgronden bleken van matige kwaliteit. Daarom werd gestopt met het inpolderen. In de jaren 60 werd van onder het veen heel veel zand gewonnen voor de aanleg van het Coentunneltracé. Daarna werd het gebied ingericht als recreatiegebied.

Jagersveld. Als gevolg van zandwinning voor de aanleg van de A7 bij knooppunt Zaandam en de A8, Coentunnelweg, ontstond een groot meer, de Jagersplas. In het midden is dit 38 meter diep. Het recreatiegebied rond de plas werd Jagersveld genoemd.

Ilpendam is een klein dorp in Waterland. Aan het centrale pleintje is een café-restaurant, Het Wapen van Ilpendam, het buurthuis in een voormalige lagere school en een kleine buurtsuper. De buurtsuper heeft binnen een Geldmaat en het is een PostNL-steunpunt. Boven het winkelraam staat de naam Mini-marché. De naam is in het voorjaar van 2021 veranderd in Rikkie’s Minimarkt. De oude naam is nog niet verwijderd en de nieuwe naam staat er nog niet op.

Koog aan de Zaan, Honigfabriek

Rondje fietsen vanaf Akersloot met broer Bert. Akersloot, Uitgeest, Krommeniedijk, Assendelft, West-Knollendam, Molletjesveer, Wormer, Jisp, Neck, Purmerend, Edam, Monnickendam, Ilpendam, Den Ilp, Het Twiske, Oostzaan, Zaandam Peldersveld, Jagersveld, (Oud) Koog aan de Zaan, Zaandijk, Assendelft, Krommenie, Uitgeest, Akersloot, 90 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: