Home » 2021 Fietsen en wandelen » Fietsen langs de Maas in 2019

Fietsen langs de Maas in 2019

Huub Stapel presenteert sinds afgelopen vrijdagavond iedere week op TV zijn programma, opgenomen langs de Maas. Bij een aantal fietsers kan dit leiden tot plannen voor 2022. In 2019 fietste ik met een broer langs de Maas vanaf de bron in Frankrijk.

We vertrokken in 2019 op 29 april met de trein. Het eerste deel van de treinreis, naar Antwerpen, Lille, Parijs Gare du Nord, verliep soepel. Het tweede deel van Gare de l’Est naar Langres ging wat minder. Er was veel oponthoud. De trein stond op verschillende plekken soms meer dan twee uur stil. Er werden zelf voedselpakketten uitgedeeld.

Langres

Dinsdag 30 april beginnen we met een rondgang te voet door de stad Langres. Op een centraal plein staat een standbeeld van de Franse schrijver Diderot. We gaan naar de bron van de Maas. Daar zeggen we tegen elkaar: ‘Is dit alles?’ Hotel Het Witte Paard in Saint Thiebault is vandaag gesloten, omdat het morgen Dag van de Arbeid is. Onder andere met behulp de app van Booking komen we uit bij een hotel in Neufchateau.

De Maas

Woensdag 1 mei. Onderweg proberen meisjes ons vergeet-me-nietjes te verkopen. Deze traditie hoort bij 1 mei. Er hangt vandaag een deken van mist over de wegen en dorpen. In het geboortedorp van Jeanne d’Arc drinken we alvast een kop koffie. Frans, een man uit Limburg, doet mee met ons. Hij zal een aantal dagen met ons meerijden. We zijn vandaag qua landschap niet in een erg spannend deel van Frankrijk. Vanwege Dag van de Arbeid is het erg rustig op de weg. In Saint Mihiel, een mooie stad, is een VVV en die is ook nog eens open. Het is een heel gezoek daar om onderdak voor ons te vinden. We komen uiteindelijk uit bij Hotel De La Gare, naast een voormalig treinstation. Het station zelf is verbouwd tot restaurant, dat nu gesloten is en te koop staat.

Donderdag 2 mei. Vandaag gaan we kilometers naar beneden. In de berm ligt een half vergane spoorbaan. Bomen groeien daar tussen de rails. We komen door Verdun. Hier in de omgeving zijn heel veel jongemannen gesneuveld in de Grote Oorlog. Verder in Dun-sur-Meuse is het theetijd. Deze stad is erg verpauperd. Een paar uur later gaan we op zoek naar onderdak. We komen uit bij een B&B in Mouzay ,van een Canadees-Nederlandse musicus en danseres. Lisa maakt een prachtig diner voor ons.

Vrijdag 3 mei. In Mouzon is het tijd voor de lunch. Bij de rand van het dorp komen we een man uit West-Friesland tegen. Hij is onderweg met een pedelec. Hij gaat met ons mee naar de plaatselijke bakker, die belegde halve stokbroden verkoopt. In het routeboekje staat een in 2018 aangelegd fietspad. We horen van andere fietsers echter dat dit fietspad nog lang niet klaar is. Het zou een modderzooi zijn. Daarom nemen wij een alternatieve route.

Zaterdag 4 mei. Afgelopen nacht sliepen we in een soort Formule 1 hotel, erg basic. Het is weekend. We rijden nu dwars door de oude binnenstad van Charlesville-Naziers. Na zeven kilometers zijn we weer op de route langs de Maas. Onderweg worden we getrakteerd op flinke regenbuien met hagel. Het wordt een dag van regelmatig schuilen. Net over de grens van Frankrijk en België rijdt Frans zijn band lek. Zijn buitenband is verrot. Het redt het met zijn fietsband samen met ons nog tot Dinant. We boeken een kamer in het IBIS-hotel.

Zondag 5 mei. Frans wordt opgehaald door een vriend van hem met een auto. Het is half 12 als we Namen binnenrijden. We gaan uitgebreid aan de koffie in Jambes, een deelgemeente van Namen aan de andere kant van de Maas. We komen ook in Huy. Dit is de startplaats van de Waalse Pijl. Bij Luik zie je veel vervallen industrie. We overnachten in de jeugdherberg in Luik, een voormalig klooster.

Pietersberg

Maandag 6 mei. Kilometerslang rijden we langs een kanaal. In het Albertkanaal wordt een groot hoogteverschil van het water overbrugd. De sluizen zijn een paar jaar geleden vernieuwd. Inmiddels in Nederland bezoeken we de Pietersberg en de binnenstad van Maastricht. We fietsen langs grootse zand- en grindafgravingen. Stevensweert is een gezellig dorp met verschillende horecagelegenheid.

Dinsdag 7 mei. We komen langs een grote energiecentrale en een kleinere waterkrachtcentrale. Verder gaan we naar Roermond, de stad van de grote outlet in een oude kazerne. In Venray zetten we voorlopig een punt achter onze trip langs de Maas. De weersverwachtingen voor de komende dagen zijn niet erg goed.


1 reactie

  1. Rad Fahrer schreef:

    well done, folks!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: