Home » 2011 Grote Rivierenpad » [R 10] De Linge

[R 10] De Linge

Archief

Kalender van berichten

oktober 2011
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Weblogstatistieken

  • 78.772 hits

S

Zondag 23 oktober 2011

Grote Rivierenpad, LAW 6, van Hoek van Holland naar Kleef. Etappe 10, wandelen van Leerdam naar Geldermalsen 23 km. Tot en met vandaag 209 km.

Vanaf station Leerdam voert de route dwars door het centrum van de glasstad. Het is zondagmorgen en daarom heerst er een serene rust in de buurt van het gemeentehuis en in de winkelstraten. Ook vandaag staan er weer enkele graspaden op het programma. Dat is bij delen van een dijk voorbij Leerdam richting Asperen.

Bij Fort Asperen wordt gewerkt. Niet nu maar doordeweeks neem ik aan. Stijgers staan tegen het gebouw. Verder is het vandaag erg stil rond het fort. Een paar jaar geleden zaten Joke en ik hier op een terras tijdens een fietstocht door de Betuwe. In Acquoy (moeilijker naam voor een dorp) is de mevrouw van een café m 11:20 uur bezig om de tafeltjes buiten klaar te maken voor gasten. Ik vraag of er al koffie is. Ze zegt dat het waarschijnlijk nog koud is. ‘ Ja, maar ik wil binnen een bakkie drinken’,  zeg ik. Even na mij komt een groepje motorrijders die ook vragen of de koffie al klaar is. Bij de menukaart is een historisch verhaal over Acquoy gevoegd. Dit dorp is in 1133 gesticht door Jan van Arkel. Een tijd later, in 1441, kwam het in bezit van de Oranjes en werd het een deel van Holland. In 1820 werd Acquoy een Gelders dorp door samenvoeging met de Gelderse gemeente Beesd. Inmiddels maakt het deel uit van de gemeente Geldermalsen.

In het routeboekje staat een mooi verhaal over het Huis te Rumpt. Het huis met die naam ziet er niet zodanig uit om er direct een foto van te moeten nemen. Aan de Linge in het centrum van Rumpt staat een openbare bank. Hier eet ik mijn meegenomen boterhammen op in de zon. Als ik opsta lees ik de tekst achter op het bankje dat zo’n beste tijd heeft gehad: Bij de Plattelandsvrouwen zit je goed, Rumpt-Gellicum 1948-1998.

Ook in Beesd zie ik diverse plekjes, die me bekend voorkomen van vroegere fietstochten op de Betuwe. Aan de andere kant van de snelweg ligt Mariënwaerdt. Hier is het bijna te druk met zondagse wandelaars en fietsers. Bij gemaal De Neust is een B&B. Het valt me vandaag op dat hier op de Betuwe aardig wat B&B’s zijn. Het is hier ’s zomers dus redelijk toeristisch. Vanuit Tricht wandel ik naar het station van Geldermalsen. Daar kan ik direct in de gereedstaande trein naar Schiphol stappen. 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: