Home » 2012 Diversen » Braassemermeerroute

Braassemermeerroute

Archief

Kalender van berichten

juli 2012
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Weblogstatistieken

  • 78.715 hits

 

Woensdag 25 juli 2012.

De Braassemroute uit de ANWB-VVV-Fietsgids, 4e herziene druk van 1997, is niet overal meer bewegwijzerd. Ik start bij Oude Wetering bij het pontje. Het oude routeboekje heb ik mee en verder volg ik mede de knooppuntkaarten. Rond de eeuwwisseling, wat klinkt dat lang geleden, fietste ik regelmatig deze route.

De fietspaden tussen Hoogmade, Leiderdorp en Koudekerk aan de Rijn liggen tussen prachtige weilandgebieden. Voor iemand die hier nog nooit was: ga eens kijken.  Het is ook hier dan de HSL onder het Groene Hart doorrijdt. In Koudekerk staat een stukje van de weg af een oud poorthuis dat ooit deel uitmaakte van het Slot Groot Poelgeest. Dirk van Poelgeest vestigde zich hier in 1326. Omdat Gerrit van Poelgeest in 1417 zich achter Jacoba van Beieren schaarde, vernielde Jan zonder Vrees zijn kasteel. Het werd weer opgebouwd en later nog een paar keer vernield. In 1717 werd het slot behalve het ene poorthuis definitief gesloopt.

De dijk van de Wijde Aa is en wordt versterkt. Je ziet tegenwoordig veel dijkversterkingen en –verhogingen. Vandaag wordt door kinderen en jongelui in dit water gezwommen. Op een grasveld in de laagte liggen moeders te zonnen terwijl de ukkies zonder uit te kijken het smalle fietspad naar het water oversteken.

De brug van Woubrugge is een keerpunt in de route, eerste rijdt je aan de westkant en daarna aan de oostkant van de Woudwetering. Restaurant Disgenoten doet goede zaken. Overigens het bakkertje aan de andere kant van de wetering schenkt tegenwoordig ook koffie met of zonder gebak. Vroeger kochten we daar onderweg nog weleens krentenbollen. Als het erg mooi weer was, waren ze dikwijls uitverkocht. Vandaag neem ik ice tea op het terras van Disgenoten.

Bij Rijnsaterswoude fiets ik richting Leimuiden om bij de kerk de Heilige Geestweg te nemen naar het pontje van Oude-Wetering. Het meest oostelijke deel van de route, over het Kerkepad van Langeraar en langs de Drecht bij Vriesekoop laat ik even voor wat het is.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: